latinica  ћирилица
22/12/2020 |  19:43 ⇒ 23/12/2020 | 09:07 | Аутор: РТРС

Србија ће обезбиједити за Српску одређене количине вакцине (ВИДЕО)

Први контигент вакцина Фајзер и Бионтек допремљен је авионом у Београд. У току је израда плана имунизације. Према најавама, вакцине ће прво у домове за стара лица. У Србији најављују да ће обезбиједити одређене количине вакцине и за Републику Српску.

Количина од нешто мање од пет хиљада вакцина, није онолико колико се Србија надала у првој тури, али с озбиром да је, како кажу, Фајзер свима смањио количине и да велика већина земаља још није ни дошла на ред, у Србији ово сматрају националним успјехом.

- Посебно сам срећна и поносна и то показају каква је Србија земља данас, јер смо не само први у регији, већ ако изузмете Велику Британију, ми први добили вакцину у Европи. Наравно трудићемо се да обезбиједимо једну количину и за Републику Српску - рекла је премијерка Србије Ана Брнабић.

У потпуности је испоштован протокол хладног ланца током транспорта, а вакцине су на минус 80 ускладиштене у Институту Торлак. Зелено свјетло за вакцинацију, од стране Агенције за лијекове, очекује се до краја седмице.

- Знаћемо тачно ко ће први примити вакцине, будући да је сада стигло 4.875 доза. Важно је да је вакцина стигла у Србију и да ће у току сљедеће недјеље почети имунизација, што је велики успјех - рекао је Мирсад Ђерлек, државни секретар Министарства здравља Србије.

Током децембра стижу и мање количине руске и кинеске вакцине, а током јануара једна већа количина Фајзерових. У Србији се надају да ће у кратком и разумном року успјети извршити имунизацију. Ипак, нормализацију стања не очекују до друге половине наредне године.

-  Питање је колико ће људи и хтјети да се вакцинишу. Ми сад правимо кампању која ће утицати на људе. У сваком случају, надам се да ћемо у другој половини наредне године моћи да се окренемо нормалном току живота и привреде - додале је Брнабићева.

Раније је предсједник Србије Александар Вучић најавио да ће први примити вакцину, како би показао да је сигурна.