latinica  ћирилица
23/12/2020 |  13:50 ⇒ 13:57 | Аутор: СРНА

Изнаћи нова рјешења за смјештај миграната

Министарство безбједности у Савјету министара саопштило је да ће тражити хитну истрагу како би се утврдили тачни узроци избијања пожара у мигрантском кампу Липа, те да се ради на изналажењу нових рјешења за смјештај миграната.
Мигранти у кампу Липа (фото: FENA) -
Мигранти у кампу Липа (фото: FENA)

- Након јутрошњих немилих сцена у привременом прихватном центру Липа и пожара у којеме је већи дио кампа уништен, у интензивној комуникацији са локалним и међународним институцијама тражимо рјешење за новонасталу ситуацију - наводи се у саопштењу Министарства.

У саопштењу се додаје да Министарство безбједности у Савјету министара већ дуже вријеме заједно са локалним властима, ентитетима, али и на нивоу БиХ тражи трајнија и адекватнија рјешења за смјештај миграната.

- Због непостојања политичке воље да се овај проблем ријеши јединствено за подручје цијеле државе, сталних опструкција и неразумјевања надлежних за ову проблематику, одлука којом је Липа проглашена привременим прихватним центру донесена је тек ове седмице, и због зимских услова није било могуће изводити радове на опремању кампа за боравак током надолазећег хладнијег периода - наводи се у саопштењу.

Из Министарства истичу да су локалне власти одбиле захтјев да мигранти буду смјештени у камп Бира, док контејнери не буду постављени у камп Липа.

- Министарство безбједности у Савјету министара позива институције свих нивоа власти да преузму свој дио одговорности и учествују у проналажењу рјешења за ову ситуацију и прихвате равномјеран распоред терета мигрантске кризе на подручју цијеле БиХ - наводи се у саопштењу.