latinica  ћирилица
23/12/2020 |  18:58 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Проблематизовањем иконе покушава се бацити мрља на нешто веома значајно (ВИДЕО)

Проблематизовањем иконе, коју је Додик поклонио Лаврову, покушава се бацити мрља на добре односе с Русијом, оцјењује предсједница Републике Жељка Цвијановић. Каже, то се не може се посматрати изван контекста дипломатског скандала, којег су изазвали друга два члана Предсједништва БиХ, отказивањем састанка са руским шефом дипломатије.
Икона - Фото: СРНА
ИконаФото: СРНА

Проблематизовање поклањања иконе само је противтежа дипломатском скандалу који су изазвали Жељко Комшић и Шефик Џаферовић, одбијајући да се састану са Сергејом Лавровом у Сарајеву, оцјењује предсједница Републике Жељка Цвијановић. То је, каже, покушај бацања мрље на нешто што је веома значајно - квалитетан однос са Русијом, од које је исплатом клириншког дуга и пролонгирањем исплате дуга за гас, велику корист имала и Федерација БиХ.

- Мрља се покушава бацити тиме што нека двојица чланова Предсједништва, замислите, неће да се састану са Лавровом, друга ствар како се покушава бацити мрља јесте управо прича око иконе и проблематизовање једног поклона. Опет, трећа ствар која је најважнија у свему томе је да је Лавров дошао у Источно Сарајево, да је тамо одржао квалитетан састанак - навела је Цвијановић.

Да је проблематизовање поклањања иконе, скретање пажње, сматра и политички аналитичар из Београда Драгомир Анђелковић.

- Бошњачки политичари који су направили озбиљан дипломатски гаф када се ради о Лаврову, сада пробају читаву ствар да гурну у други план, тако што нешто што је мање битно, а то је питање иконе, сада предимензионирају и од тога праве велики проблем. Украјински политичари и дипломате читаву ствар пробају да окрену против Русије и да је искористе као бумеранг - истакао је Анђелковић.

Ни Анђелковић, као ни Јован Јањић, доктор културолошких наука и стваралац на пољу хришћанске културе, не споре да, уколико постоје спорна питања, на њих треба дати одговор.

Јањић каже, у овом случају, утврђивање тачног поријекла иконе може бити тешко. Сличне су, тврди, рађене у Кијеву у 18. вијеку, у вријеме док је био дио царске Русије, и то у 10 хиљада примјерака.

- Свако да је ријеч о значајном духовном дјелу, али не може се говорити о уникатном умјетничком дјелу, јер је он рађен у серији. Ако је нека икона рађена у серији од 10 хиљада примјерака, онда не можемо говорити о уникатном умјетничком дјелу, већ говоримо о дјелу које има у себи значајну духовну димензију - тврди Јањић.

Подсјетимо, из Додиковог Кабинета саопштено је да икона, коју је поклонио Лаврову, спада у ред породичних и освештаних икона, и да није отуђена.

Нагласили су да има тржишну вриједност, али да се њена вриједност, прије свега, огледа у томе што је ријеч о освештаној православној икони.