latinica  ћирилица
24/12/2020 |  13:06 ⇒ 13:31 | Аутор: СРНА

Давидовић: У УСК стање хаотично, становништво немоћно

Тренутно стање у Унско-санском кантону је хаотично због мигрантске кризе, становништво је немоћно и једино што може урадити је блокада пута, рекао је Срни предсједник Удружења "Повратници" Немања Давидовић.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

- Грађани поручују да мигранти нису добродошли у Унско-сански кантон, јер их је Министарство безбједности у Савјету министара изневјерило много пута, будући да проблем мигрантске кризе траје већ пет година - навео је Давидовић, поводом јучерашњег пожара у мигрантском кампу "Липа" код Бихаћа.

Он сматра да је тренутни хаос у вези са мигрантском кризом на подручју Унско-санског кантона планиран, те да се покушава изазвати стање опште несигурности.

Давидовић је указао да је становништво Унско-санског кантона у овом тренутку немоћно.

- Једино што можемо урадити је блокада пута или протести, али од тога нећемо добити ништа, јер мигранти већ блокирају путеве. На нама је да чекамо у наредних неколико дана да се пронађе неко рјешење - рекао је Давидовић.

У мигрантском кампу "Липа" код Бихаћа јуче је букнуо велики пожар, а локални медији пренијели су да су пожар изазвали мигранти који напуштају овај камп.

У току је поступак затварања мигрантског кампа "Липа", у којем борави више од 1.200 миграната, а да још није пронађено адекватно рјешење за њихов смјештај.

Грађани Бихаћа поручују да неће дозволити повратак миграната у центар града.

Савјет министара донио је 21. децембра одлуку о успостављању привременог прихватног центра за смјештај миграната "Липа", на подручју Бихаћа, који ће бити монтажни објекат контејнерског типа и капацитета 1.500 особа.

До окончања грађевинских радова у Липи предвиђено је да мигранти буду смјештени у "Бири", о чему је Министарство безбједности у Савјету министара упутило писану инструкцију Министарству унутрашњих послова Унско-санског кантона и Служби за послове са странцима.