latinica  ћирилица
24/12/2020 |  19:13 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Грађани Бихаћа, у страху, стражаре испред центра Бира (ВИДЕО)

Мигранти који су јуче напустили камп Липа код Бихаћа, након паљења шатора, протекле ноћи покушали су да блокирају магистрални пут, због чега је реаговала полиција. Већина њих, у међувремену, вратила се у Липу, гдје су се смјестили у преостале шаторе. Гдје ће коначно бити премјештени и даље се не зна. Испред центра Бира грађани Бихаћа и даље стражаре, како би спријечили да се мигранти поново врате у овај објекат.
Мигранати у кампу Липа (Фото: Фена) -
Мигранати у кампу Липа (Фото: Фена)

На мјесту гдје су јуче били шатори - данас је згариште. Већина миграната који су у хаосу напустили камп Липа, у недостатку других могућности, ту су се вратили. Преспавали су у преосталим шаторима, а неки и на отвореном.

Данашњи дан искористили су да сами направе заклоне у којима ће, како ствари стоје, провести одређено вријеме.

- Потребно нам све. Немамо храну, воду, здравствену заштиту, немамо мјесто за боравак, кревете ... Не знамо гдје да идемо - истиче Рашид из Пакистана.

- Хладно је, немамо деке, храну, воду, тоалет. Молим Бихаћ да отвори Биру - апеловао је Хасан, такође из Пакистана.

Тренутно, у овим тешким условима, највећа подршка стиже од бихаћког Црвеног крста, који је мигрантима данас подијелио 1.000 оброка.

- У сарадњи с Међународном федерацијом Црвеног крста, Црвеног полумјесеца, и Црвеног краста Федерације БиХ, настојаћемо обезбиједити довољне количине хране за мигранте за наредна два до три дана - истиче Селам Миџић из ЦК Бихаћ.

Наташа Омеровић из Међународне организација за миграције нагласила је да ће и они наставити своје теренске активности, јер, како је рекла, хуманитарне организације, прије свега, имају мандат у саставу Уједињених нација.

Из МУП-а Унско-санског кантона тренутну безбједносну ситуацију у Бихаћу оцијенили су стабилном, али не искључују могућност да се она погорша. То ће, кажу, прије свега зависити од проналаска адекватног смјештаја и хране за мигранте.

- Људи су у тим ситуацијама спремни починити кривична дјела, само зато да би могли пронаћи склониште, или да би преживјели и прехранили се. То је случај који смо ми имали и у протеклим годинама - рекао је Але Шиљдедић, портпарол МУП-а УСК.

Грађани Бихаћа и данас су организовали стражу испред центра Бира, у намјери да осујете сваки евентуални покушај да мигранти буду усељени у овај објекат.

Ово је био 81. узастопни дан од како организују страже. Кажу, ни по коју цијену неће одустати и дозволити повратак миграната у Биру, јер им је безбједност већ увелико нарушена.

- Без обзира на утицај и притисак било кога, Бира се неће отворити ни по коју цијену. Ми ћемо употријебити и силу ако буде требало, грађанство је спремно у сваком тренутку да реагује - истакао је мјештанин Фадил Диздаревић.

Да пребацивање миграната у Биру, која је исељена прије два мјесеца не долази у обзир, сагласне су градске и кантоналне власти. Понудили су и рјешење за привремено опремање Липе за зиму.

- Камп Бира се налази у ужем центру Бихаћа и има 260 контејнера унутра који се могу у сваком моменту измјестити из града и премјестити чак и у Липу, да би ти мигранти могли презимити  - истиче Разим Халкић, допредсједавајући Скупштине УСК.

Савјет министара 21. децембра донио је одлуку о успостављању привременог прихватног центра за смјештај миграната Липа, који ће бити монтажни објекат контејнерског типа, капацитета 1.500 особа. Он би у Липи требало да буде постављен најкасније до априла наредне године.