latinica  ћирилица
25/12/2020 |  14:55 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

Сахрањен Мићо Мићић (ФОТО/ВИДЕО)

У Бијељини је данас сахрањен Мићо Мићић дугогодишњи градоначелник тог града.

Од њега су се на комеморацији опростили родбина, представници Владе Републике Српске, Српске православне цркве, сарадници из градске управе и грађани. Мићо Мићић је сахрањен на градском гробљу Пучиле, преминуо је у шездесет петој години од посљедица заразе вирусом корона.

Фото: СРНА

Од Миће Мићића у име породице опростила се ћерка Мила. Посљедњу почаст градоначелнику Бијељине одали су премијер Радован Вишковић и министри у Влади Републике Српске, великодостојници СПЦ, представници Градске управе и грађани Бијељине.

Мићо Мићић је рођен 6. септембра 1956. године у Бијељини.

Након завршетка Факултета за физичку културу у Сарајеву, радио је као професор у Средњошколском центру у Kалесији и Техничкој школи "Михајло Пупин" у Бијељини.

Након учешћа у рату, у Административној служби општине Бијељина почео је да ради 1996. године као начелник Одјељења за борачко-инвалидску и цивилну заштиту и ту дужност је обављао до 2000. године. Након тога био је министар за избјеглице и расељена лица, и министар рада и борачко-инвалидске заштите у Влади Српске.

Фото: РТРС

На локалним изборима 2005. изабран је за начелника општине Бијељина, а на ову дужност је реизабран 2008. године. Четири године касније, изабран је за првог градоначелника Бијељине. Други градоначелнички мандат освојио је 2016. године.

- С њим је Бијељина доживјела највећи развој и афирмацију и постала савремен и модеран град, те један од главних покретача развоја Републике Српске. Поносни смо што смо били његови пријатељи и никада нећемо заборавити његову доброту и племенитост - рекао је на комеморацији Вишковић.

Мићић је носилац Ордена Светог Саве Првог и Другог реда које додјељује Свети архијерејски синод Српске православне цркве. Међу осталим признањима издвајају се двије титуле "најменаџер БиХ у области локалне управе".

- Знам да си био најбољи у окупљању људи око својих визија, говорио си и то је била истина. Ја можда не знам неке ствари али знам ко то најбоље зна - рекао је Владо Симеуновић, Градска управа Бијељине.

Фото: РТРС

Мићић је 2013. године изабран за предсједника Савеза општина и градова Републике Српске, а 2017. и 2018. године био је на челу Мреже асоцијација локалних управа југоисточне Европе.

- Када се борио за интересе Бијељине и сукобљавао мишљење са другима радио је то поштујући политичке супарнике и никада не вријеђајући никога или радећи нешто лоше. То потврђују сви ови људи који су, упркос пандемији, дошли да одају посљедњу почаст нашем Мићи - навео је Предраг Јовић, потпредсједник СДС Семберије.

Телеграме саучешћа породици упутили су српски члан предсједништва БиХ, Милорад Додик, предсједница РС Жељка Цвијановић , предсједник Србије Александар Вучић, први предсједник РС Радован Kараџић с породицом, представници амбасада и, између осталих, многобројни градоначелници из земље и региона.

Мићо Мићић је био ожењен и отац троје дјеце.