latinica  ћирилица
25/12/2020 |  17:54 ⇒ 20:20 | Аутор: СРНА

Фазлић: По шумама 1.500 миграната, становништво у страху

Градоначелник Бихаћа Шухрет Фазлић изјавио је да се по шумама налази око 1.500 миграната, због чега је становништво у страху.
Шухрет Фазлић (Фото: Index.ba) -
Шухрет Фазлић (Фото: Index.ba)

Он је поручио да некадашња фабрика Бира у Бихаћу никада више неће бити мјесто за смјештај миграната.

- То је наш услов да се рјешава мигрантска криза, једном су нас преварили, више неће - рекао је Фазлић за БХТ1.

Према његовим ријечима, Град Бихаћ је са Међународном организацијом за миграције у априлу, почетком епидемије вируса корона, постигао договор да се мигранти привремено смјесте у мигрантски камп Липа, гдје су требали остати најдуже до септембра.

- Почетком епидемије циљ је био повући мигранте с улица, а Бихаћ је учествовао у финансирању са пола милиона КМ, те је дао своје земљиште - рекао је Фазлић.

Он је истакао да је до децембра било довољно времена да се поправе услови у Липи, оцијенивши да је ИОМ можда намјерно изазвао тренутну ситуацију.

Фазлић је навео да нису тачне информације да у Липи није било воде, те да је град успио спровести воду у складу са својим капацитетима, али да то није било довољно.

Он је нагласио да су из Брисела говорили да ће мигранти остати у Липи до септембра, те додао да су тек сад покушали да поправе ситуацију.

- Дали смо све, а сад кажу да их примимо у урбани дио града, то не долази у обзир - закључио је Фазлић.

Шаторски камп за мигранте Липа код Бихаћа страдао је прије два дана у пожару, након чега су мигранти смјештени у њему остали под ведрим небом.

Савјет министара донио је почетком седмице одлуку о успостављању привременог прихватног центра за смјештај миграната Липа, на подручју Бихаћа, који ће бити монтажни објекат контејнерског типа и капацитета 1.500 особа.

До окончања грађевинских радова у Липи предвиђено је да мигранти буду смјештени у Бири, чему се противе власти Унско-санског кантона и грађани Бихаћа.