latinica  ћирилица
26/12/2020 |  11:31 ⇒ 20:48 | Аутор: СРНА

Шеранић: Очекују се препоруке Штаба за празнике

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је за Срну да је епидемиолошка ситуација у Републици Српској и даље неповољна с обзиром на активни број лица заражених вирусом корона, те да очекује да ће Републички штаб за ванредне ситуације наредних дана изаћи са препорукама за предстојеће празнике.
Ален Шеранић - Фото: РТРС
Ален ШеранићФото: РТРС

Говорећи о могућности увођења нових мјера за новогодишње и божићне празнике, Шеранић је истакао да Штаб у овом тренутку цијени неколико аспеката.

- Прије свега, то је аспект заштите здравља појединца и заштите здравља популације, као и очувања функционисања здравственог система. С друге стране, ту је један социјално друштвени контекст живота и функционисања у цијелој овој епидемији - рекао је Шеранић.

Према његовим ријечима, Штаб прати седмичне извјештаје Института за јавно здравство и на бази тога процјењује стање и доноси одређене мјере.

- Очекујем да ће у наредној седмици Штаб говорити о томе на који начин ћемо проводити празнике. Мислим да ћемо бити фокусирани на одређене периоде у јануару - нагласио је Шеранић.

Он је додао да су предстојећи празници ризик за све нас, те да је неопходно да сви буду опрезни, одговорни и да се држе препоручених мјера.

- Контролни механизми морају много више да раде. Знам да је и пред њима тежак период и да су се сви заморили, али то је једини начин да очувамо епидемиолошку ситуацију стабилном - истакао је Шеранић.

Према његовим ријечима, поред апела које надлежни константно упућују о личним заштитним мјерама и о начину дружења и живота, морају бити појачане контроле свега онога што може условити ризично понашање у наредном периоду.

Када је ријеч о вакцинацији против вируса корона, Шеранић је истакао да је Република Српска уплатила цјелокупан износ од 6,9 милиона КМ у оквиру Ковакс механизма, те да се заједно са Федерацијом БиХ и Брчко дистриктом у првом кругу унапријед резервисала за добијање вакцине.

Паралелно с тим, навео је Шеранић, Институт приводи крају коначну процјену хладног ланца и процјену свих потреба везано за поједина мјеста, у смислу дистрибуције саме вакцине и њене прерасподјеле широм Републике Српске.

- Осим тога, потребно је још да видимо да ли ће вакцина бити у вишедозном или монодозном паковању, што утиче на потребе у смислу медицинских средстава као што су игле, шприце и остали потрошни материјал, како би се процес ревакцинације могао успјешно завршити - објаснио је Шеранић.

Он је додао да је Република Српска припремила план вакцинације, да су одређене примарне групе и да се информације о доласку вакцине очекују од Министарства цивилних послова у Савјету министара које је уговорна страна са Ковакс механизмом.

- Истовремено је појачана комуникација са Представништвом Републике Српске у Русији, гдје покушавамо да обезбиједимо сав правни механизам за допремање вакцине из Русије - нагласио је Шеранић.

Кад је ријеч о тренутној епидемиолошкој ситуацији у Српској, Шеранић је рекао да нас она увијек подсјећа на озбиљност и одговорност коју треба да имамо.

- И даље имамо више од 900 лица на болничком лијечењу. Тај податак је бољи у односу на новембар, али и даље не смијемо попуштати у смислу самог опреза и размишљања да можемо да се опустимо. За то никако није вријеме, поготово што иде вријеме празника - истакао је Шеранић.