latinica  ћирилица
27/12/2020 |  20:03 ⇒ 20:12 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Да ли уопште треба високи представник који дјелује ван својих овлаштења?

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да није ријеч о томе да ли ће отићи Валентин Инцко из БиХ а доћи неки други високи представник, већ је питање да ли БиХ уопште треба високи представник који дјелује изван својих овлаштења, позива се на Дејтонски споразум а сам га крши својим акцијама, као што је то био случај много година уназад, односно од почетка успостављања БиХ на овај начин.
Жељка Цвијановић - Фото: РТРС
Жељка ЦвијановићФото: РТРС

- Високи представници су више служили да се одмакне од Дејтона и да се крши Дејтон него да се придржавају онога што би требало по Дејтону да буде - истакла је Цвијановић.

Када је ријеч о Инцковој изјави како је у БиХ потребно вратити неку робусну, како он то каже, улогу међународне заједнице, значи интервенционизам, она је рекла да се апсолутно не слаже с тим.

- Овдје треба вратити повјерење међу људима, вјеру да можете кроз унутрашњи разговор и договор доћи до рјешења који су добри за све а не ослањати се на високе представнике, стране администрације и на неке странце и дати им да управљају вашом земљом иако нису изабрани од њених грађана, нити знају шта је нашим грађанима потребно, нити желе да нас разумију, нити желе да буду избалансирани и да воде рачуна о било чијим интересима у БиХ - нагласила је Цвијановић.

Она је изјавила да зна да је високи представник дејтонска категорија, али Дејтон није никада рекао високом представнику да може да ради ствари које су они радили у БиХ протеклих година.

- Не слажем се да дође било који високи представник нити да има неку истакнуту улогу али ако ће било ко доћи и наставити да се понаша на тај начин као што су се понашали досадашњи не видим да ова земља има било какву шансу без обзира што Инцко или неки други причају да ће међународна заједница уредити овдје неке ствари. Овдје се ствари могу уредити онда када имате унутрашњи договор, разговор, дијалог, када уважите интересе свих конститутивних народа и осталих који живе у БиХ, када имате нормалне праксе да можете институционално на политички начин да комуницирате у БиХ и долазите до рјешења - оцијенила је предсједница Српске.

Све док постоји високи представник који је уточиште за једне, за њихове интересе, и док год поткопава интересе других и ради само за једне као што ради у корист политичког Сарајева, Цвијановић је рекла да не види да ту постоји шанса за БиХ.

- Али видим да постоји шанса када се вратимо унутрашњем дијалогу, када наставимо да развијамо своје односе и везу са ЕУ на начин који ће бити кредибилан и одисати ауторитетом и могућношћу да можете да извршавате своје обавезе. Вјерујем у однос БиХ - ЕУ, а однос према високом представником који ће радити ово што је радио нити видим неке користи нити ће је бити - рекла је предсједница Српске.

Она је оцијенила да је сазрела свијест о томе да треба да оде високи представник.

- А ако већ он постоји ту зато што је дејтонска категорија онда ми не желимо да слушамо разне ствари које слушамо од њега, његове иступе у јавности у којима он даје етикете коме стигне, у којима прља и набацује било какву кривицу кад год му се прохтије на Републику Српску, који игнорише реалност, који излази далеко изван свог мандата не само својим поступцима већ и разним бесмислицама које шаље овдје путем медија а посебно фабрикованим извјештајима које пише Савјету безбједности - поручила је Цвијановић.