latinica  ћирилица
28/12/2020 |  16:17 ⇒ 16:17 | Аутор: СРНА

Настављен извоз крушака у Русију

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је да ће до краја јануара имати састанак са министром пољопривреде Турске и да ће тражити да се 5.000 тона црвеног меса извезе у ову земљу, те да је извоз крушака у Русију несметано настављен.
Крушке - Фото: илустрација
КрушкеФото: илустрација

- Отварамо нова тржишта и већ смо добили одређене ипмуте да се убрзано ради када је у питању ЕУ. Свјесни смо чињенице да морамо обезбиједити нашим прерађивачким капацитетима, нашој примарној производњи пласман на нека нова тржишта - рекао је Кошарац.

Он је нагласио да се од тога неће одустати.

Осврћући се на протесте пољопривредника на царинским терминалима Градишка и Рача, Кошарац је навео да увођење прелевмана и царине од 10 одсто двије године, може изазвати домино ефекат који могу да плате неке друге гране у БиХ.

Он је истакао да нема основа ни аргументације за увођење мјера ограничења, те да цијене не може одређивати министар спољне трговне и економских односа.

Кошарац је навео и да је извоз крушака у Русију несметано настављен након што је утврђено да лабораторије у БиХ не препознају болест коју су имале спорне крушке извезене у Русију.

Осврћући се на 78,6 тона које су као труле извезене у Русију, Кошарац је рекао да Управа за заштиту здравља биља уговара тржишта, док су надлежни ентитетски инспекторати кључни за спољнотрговнски промет јер то није надлежност заједничког нивоа, него ентитетских институција.

Он је указао да Управа за заштиту здравља биља на темељу информација ентитетских институција води евиденцију и у бази података има податке о томе колико је воћа и поврћа извезено из БиХ.

- На темељу података Управе за заштиту здравља биља добили смо податак да је у одређеним пошиљкама, чини ми се четири камиона, на основу анализе коју је сачинила руска страна уочена одређена врста болести. Када се та пошиљка вратила у БиХ утврђено је да лабораторијски систем не препознаје - рекао је Кошарац.

Он је истакао да је након ревизије пошиљки које су враћене у БиХ настављен спољнотрговински промет воћа са Русијом.

- Након свих тих анализа из БиХ је извезено 197.187 килограма крушака. Посао је настављен, а у контролу су биле укључени Биоплод из Козарске Дубице и Агроимпекс из Бањалуке - рекао је Кошарац.