latinica  ћирилица
29/12/2020 |  15:54 ⇒ 15:55 | Аутор: СРНА

Свештеник Умићевић: Не зна се шта је са Србима у рејону Петриње

Православни свештеник Саша Умићевић из Петриње рекао је да након данашњег разорног земљотреса нема иформација о Србима који живе у околним селима, као ни о црквама, јер су везе у прекиду.

- У околини града су села у којима живи српско становништво. Немам информације о њима, јако је тешко добити било кога, везе су у прекиду, а интернет мало ради, мало не ради - рекао је отац Саша.

Он каже да не зна ни шта је са црквама, јер не може нигдје из града, а тло нон-стоп подрхтава и потрес се осјети на сваких пола минута.

Отац Саша напомиње да је Петриња данас претежно хрватски град, али да има и много Срба у око 250 православних домова, те да је забринут за све, за свој народ, али и за храмове.

Свештеник је испричао да у Петрињи има много срушених објеката и да је једно дијете погинуло када се кућа срушила на њега.

Отац Саша, који се синоћ са породицом измјестио из парохијског дома, рекао је за "Спутњик" да је било страшно, посебно посљедњи удар.

- Сада се непрекидно чују сирене, свуда су ватрогасци, кола хитне помоћи, има доста повријеђених. Не знам шта је са Србима у околним селима, везе су у прекиду, ми смо добро, хвала Богу. Прошли смо без повреда, синоћ смо отишли из парохијског дома, пошто није био сигуран за даљи боравак - рекао је свештеник Умићевић.

Он је навео да су стручњаци јуче утврдили да Парохијски дом није за даљи боравак, те додао да су их јутрос обишли Његово преосвештенство владика Герасим, предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац и стручњаци, статичари из Загреба.

- Сада је, после овог удара, све некако стало, не знамо шта нас чека, сеизмолози мисле да није добро - рекао је отац Саша.

Он је навео да је са породицом на вријеме изашао из куће поред цркве, неких десетак минута прије великог удара.

- Видим да има јако много срушених објеката, нажалост, има и погинулих, одмах ту уз наш парохијски дом је дете погинуло, кућа се срушила на њега. Не знам шта бих рекао, нека нам је Бог у помоћи - рекао је отац Саша.

Земљотрес јачине 6,3 степена по Рихтеру регистрован је данас у Хрватској. Епиценатар је био три километра од Петриње и осјетио се широм региона.