latinica  ћирилица
29/12/2020 |  17:19 ⇒ 20:26 | Аутор: РТРС

Вишковић у Костајници: Интервентна помоћ најугроженијима

Влада Републике Српске ће сутра пребацити одређена средства на рачун општине Костајница, како би помогли најугроженијима који су претрпјели посљедице земљотреса чији је епицентар био у Хрватској, изјавио је премијер Српске Радован Вишковић.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Вишковић је нагласио да ће приоритет бити приватни објекти, да људима буде омогућено да што проје санирају штету, да у овом зимском периоду не остану без крова над главом.

Он је новинарима, након што је са предсједником Републике Српске Жељком Цвијановић посјетио ову општину, рекао да ће Влада Српске заједно са општином Костајница пратити ситуацију и у наредних неколико дана сачинити процјене да би се помогло угроженима.

Вишковић је рекао да ће се начелник општине Костајница Никола Јањетовић састати са стручним екипама из Републичке дирекције за обнову и изградњу и да ће бити процијењена стабилност одређених објеката у овој општини.

Он је навео да ће сутра бити дат налог за санацију објекта средње школе у овој општини, те напоменуо да друго полугодиште вјероватно неће почети до краја јануара, тако да ће бити довољно времена за санацију.

Вишковић је истакао да се материјална штета може надокнадити, али људски животи не могу и да је велика срећа у несрећи да у Републици Српској нема људских жртава.

- Долазећи овдје из Козарске Дубице до Костајнице чуо сам се са амбасадором Хрватске у БиХ који се интересовао за стање с друге стране ријеке. Чуо сам од њега из прве руке каква је штета настала у Хрватској. Велики број људи је повријеђен, има и погинулих, причињена је велика материјална штета и ако саберемо све информације с једне и друге стране, ми можемо бити задовољни у БиХ како смо прошли у овом моменту - рекао је он.

С обзиром на то да се не може гарантовати да се овакве непогоде можда неће поновити, Вишковић је нагласио да ће у општини Костајница бити спремни да обезбиједе смјештај људима чији су објекти оштећени и вечерас не смију да се врате у њих да преспавају.