latinica  ћирилица
30/12/2020 |  13:30 ⇒ 14:07 | Аутор: РТРС

Епископ Герасим за Радио Српске: Тешко стање на подручју Епархије горњокарловачке (АУДИО)

У Епархији горњокарловачкој у Хрватској након серије земљотреса који су погодили Хрватску како сазнајемо међу настрадалима је и двоје Срба, оштећен је древни манастир Комоговина, велики број православних цркава и парохијских домова као и велики број парославних домова, рекао је за Радио Српске епископ горњокарловачки Герасим.


Епископ Герасим (фото: eparhija-gornjokarlovacka.hr) -
Епископ Герасим (фото: eparhija-gornjokarlovacka.hr)

Према ријечима епископа Герасима стање није добро јер се тло не смирује. Јутрос је био земљотрес у три наврата и све то доприноси још већој штети и трагедији.

- Стање је поприлично тешко, град Петриња је разрушен. Парохијски дом у Петрињи је у потпуности уништен. Ми очекујемо сваки моменат да дођу багери да сруше остатке парохијског дома, јер пријети опасност од урушавања на пут и на пролазнике. Наш храм у Петрињи је у изградњи па није било оштећења. Околни храмови око Петриње, Глине, Костајнице су прилично оштећени. Древни манастир Комоговина из 15. вијека претрпио је оштећења на коме је уништен звоник, такође је оштећена црква Успења Пресвете Богородице у Кукурузарима, док храм у Мајским пољанама код Глине потпуности је срушен, гдје су порушене и бројне куће Срба који ту живе. Како сам чуо пострадало је и двоје Срба у Мајским пољанама - навео је у разговору за Радио Републике Српске, епископ горњикарловачки господин Герасим.

Он је потврдио да су парохијски домови у Глини и Костајници прилично уништени.

- Идем према тим мјестима да видим, да обиђем, да видим све то и да пружим бар неку утјеху тим људима - рекао је епископ горњокарловсчки Герасим.

Како је навео епископ Герасим СПЦ и Срби из Карловца, Ријеке и Далмације уз помоћ свих добронамјерних људи организовали су да се допреми одређена помоћ у храни, води, ћебадима онима који је помоћ најпотребнија.

Еписком Герасим истакао је да су неки од свештеника из угрожених подручја са породицама морали да се смјесте на сигурно. Свештеник из Глине смјештен је у манстиру на Кордуну, а остатак породице је послао у Републику Српску, у Челинац. Свештеник из Петриње породицу је отпремио у Србију а он је смјешен привремено код вјерника у Петрињи.

- Желим да поручим свима да се помоломо да нам Господ да снаге и милости да све ово издржимо и да престану земљотреси да можемо у миру да дочекамо Божић, колико-толико сабрани у мислима и у молитви са онима који су пострадали и са онима којих нема са нама - рекао је епископ горњокарловачки Герасим у разговору за Радио Републике Српске.

Разговарала: Уредник Културно-образовног и религијског програма Радија Републике Српске Радмила Карановић

Комплетан разговор можете послушати и ОВДЈЕ.