latinica  ћирилица
30/12/2020 |  19:26 ⇒ 20:33 | Аутор: РТРС

Мјештани спријечили смјештање миграната у Брадину код Коњица (ВИДЕО)

Око 800 миграната из шаторског насеља Липа, ноћ ће провести под ведрим небом. Самоиницијативну одлуку министра безбједности БиХ Селме Цикотића, да буду смјештени у запуштену и неусловну касарну у Брадини код Коњица, спријечили су мјештани. Уз оптужбе на рачун Српске, која не може да преузме бреме мигрантске кризе, врх СДА оптужио је и ниже нивое власти у Федерацији.
Мигранти остају у Липи (Фото: N1) -
Мигранти остају у Липи (Фото: N1)

Аутобуси и ведро небо. Трећи избор мигрантима још није понуђен. Црвени крст им обезбјеђује храну, преживљавају док чекају да се преко ноћи преломи договор о проблему који је ескалирао доласком зиме, а могао се наслутити још када је формирано шаторско насеље у селу Липа.

Како мигрантима нико неће пожељети добродошлицу, министар Цикотић јуче је очито поступио самовољно, одлучивши да их смјести у касарну у Брадини, у којој, осим што је неусловна, нема мјеста ни за 150 људи.

И у Брадини мигранти су непожељни.

- Ми не можемо прихватити 500 људи, овдје у непосредној близини школе. Они рјешавају проблем миграната на штету народа. Окупило са нас стотињак, али вјерујте, контактирало ме 300 људи који су рекли су да ће доћи да блокирамо пут М17, као и град - рекао је један од мјештана.

Цикотићева прича о збрињавању миграната у Брадини, односно, како је у Савјету министара тражено од Министарства одбране да Предсједништву упути захтјев, а да потом Предсједништво посредује у Влади Федерације да се објекат уступи на четири мјесеца, није позната ни министрима који су били на јучерашњој сједници.

Замјеник предсједавајућег Савета министара БиХ Вјекослав Беванда саопшти је да је изостала законска процедура.

- Питање мигрантске кризе и смјештаја хиљада миграната велики је изазов да би неко напречац прогласио неку одлуку и назвао је прелиминарном. На ту врсту самовоље и анархије као замјеник предсједавајућег Савјета министара нећу пристати, али ћу допринијети у сваком смислу да се овај крупан хуманитарни и безбједносни проблем рјешава у Савету министара у складу са законом - нагласио је Беванда.

Цикотић је повукао одлуку о пребацивању миграната у Брадину, остављајући их у аутобусима прошле ноћи. Након што су власти Унско-санског кантона одбиле сарадњу, то су урадиле и власти Херцеговачко-неретванског кантона. Но, Цикотић је заварао јавност да се треба обезбиједити сагласности са БХ, федералног и нижих нивоа власти.

- На сједници Савјета министара нисмо имали консензус око те локације, али имамо потребне сагласности Предсједништва, и активну улогу Владе ФБиХ - рекао је Цикотић.

А из самог врха СДА, од Бакира Изетбеговића лично, стижу оптужбе на рачун свих, па и грађана што се нису повиновали Цикотићевим намјерама да 800 миграната доведе међу стотинак становника Брадине у девастирану касарну, која не може примити ни 150 људи.

- Цикотић је једини у Савјету министара коме не можете фактурисати тај проблем. Сви остали су криви. Они који требају донијети одлуке да се људи смјесте то нису урадили. Не може се скупити шачица људи која не да се спроведе одлука Министарства безбједности - рекаоје Изетбеговић.

Шачица људи, како их Изетбеговић назива, скупила би се и у Коњицу и у другим срединама и уочи локалних избора, али се ни Цикотић ни Изетбеговић тада нису усуђивали да збрињавају мигранте из шаторског насеља. Сјетили су се Липе тек када се Међународна организација за миграције повукла из кампа, а насеље плануло.

Поподне су провели вјероватно преговарајући са својим, СДА општинским начелницима, а ако их и убиједе, како ће народ убиједити да су им мигранти добродошли.