latinica  ћирилица
02/01/2021 |  19:12 ⇒ 03/01/2021 | 09:06 | Аутор: РТРС

Огромна количина отпада стигла до бране ХЕ Вишеград (ФОТО/ВИДЕО)

Са новом годином у Вишеграду је активиран вишедеценијски проблем плутајућег отпада.
Плутајући отпад, Вишеград - Фото: СРНА
Плутајући отпад, ВишеградФото: СРНА

Усљед велике количине воде претходних дана дошло је до пуцања једне од ланчаница изнад Хидроелектране Вишеград, постављене с циљем заустављања огромне количине отпада.

Пуцањем горње ланчанице око три до четири хиљаде кубика отпада доспјело је до круне бране Хидроелетране Вишеград, чиме је угрожена и производња електричне енергије.

Фото: РТРС

- Ово је вишедеценијски проблем нашег предузећа. Као посљедња карика у ланцу остаје нам да се сами боримо са овом проблематиком. Наша предвиђања али и сазнања нису оптимистична.У горњем дијелу тока ријеке Дрине, али и њених притока, стање није нимало добро. По нашим процјенама ради се о десетинама хиљада кубика отпада за које не знамо како ћемо се сами са свим тим изборити - каже Недељко Перишић, директор ХЕ на Дрини.

Незванично сазнајемо да ништа боља ситуација није ни код бране Потпећ код Прибоја, гдје би усљед пуштања бране сав отпад ријеком Лим дошао до Вишеграда.

- Имамо случај и остаје нам да сопственим снагама и снагама фирми које ћемо ангажовати, ово ријешимо и да се надамо да ћемо имати и помоћ наших институција и држава из којих овај плутајући отпад долази - додаје Перишић.

Током дана огромним напором радници ХЕ Вишеград успјели су да санирају ланчаницу и зауставе доток отпада.

Фото: РТРС

Годишње специјализовани тим ХЕ Вишеград из ријеке Дрине извади од шест до осам хиљада кубика плутајућег отпада.

Крајње је вријеме да се све надлежне институције укључе у рјешавање овог проблема, који пријети да изазове еколошку катастрофу.