latinica  ћирилица
03/01/2021 |  08:08 ⇒ 08:08 | Аутор: СРНА

Магла и снијег јутрос успоравају саобраћај

Магла јутрос мјестимично смањује видљивост на путевима на подручју Приједора и на путном правцу Власеница-Хан Пијесак, док је у Доњем Подрињу почео падати снијег, па се возачима скреће пажња на максимално опрезну и спорију вожњу, саопштено је из Ауто-мото савеза Републике Српске.
Магла - Фото: илустрација
МаглаФото: илустрација

Проходност већине путева је задовољавајућа, а интензитет саобраћаја јутрос слаб.

У Федерацији БиХ /ФБиХ/ снијег пада у вишим планинским предјелима, а на путном правцу Купрес-Ливно има га угаженог или расквашеног на коловозу.

Магла смањује видљивост на путним правцима Рипач-Врточе, Кључ-Сански Мост-Приједор и Лашва-Травник.

На дионици Хргови-Доњи Блажевац-Лончари-Лепница креће се вангабаритни терет, па се возачима скреће пажња да возе опрезније и да поштују упутства овлаштених лица из пратње.

Мјеста на којима се изводе радови обиљежена су привремено постављеном сигнализацијом којом је регулисан саобраћај.

На дијелу регеионалног пута у рејону Старог Угљевика због активирања клизишта, саобраћај се одвија отежено, једном траком. Учесницима у саобраћају препоручује се да користе алтернативне правце.

Радови се изводе на магистралном путу кроз Лакташе, гдје је у току изградња кружног тока, а возила се преусмјеравају на обилазне путеве у непосредној близини. Због малог капацитета обилазнице кроз центар Лакташа, на снази је забрана теретног саобраћаја, осим за возила доставе и возила чије одредиште је прије зоне радова.

Сав теретни саобраћај преусмјерава се на ауто-пут. Из правца Градишке то је петља Александровац, из правца Бањалуке код хотела "Ћубић", из правца Прњавора петља Друговићи, а из правца Српца петља Лакташи.

АМС препоручује возачима који путују или треба да путују кроз Лакташе да користе ауто-пут "Девети јануар" и на тај начин смање саобраћај у центру ове општине који се отежано одвија због изградње кружног тока.

Радови се изводе и у тунелу Брчигово на магистралном путу Саставци-Устипрача, Црквина-Модрича, те на путевима на подручју Бањалуке, Котор Вароша и Власенице.

На регионалним путевима радови се изводе на дионицама Котор Варош-Кнежево у мјесту Живинице, Укрина-Клупе у мјесту Шњеготина, док је због клизишта успорен саобраћај на дионици Укрина-Горња Вијака.

У ФБиХ на дионици Прозор-Јабланица због радова је обустављен саобраћај у тунелу Јасен. Путничка и мања теретна возила саобраћају обилазницом око тунела, док се возила масе изнад седам и по тона, са изузетком аутобуса, усмјеравају на алтернативне правце Мостар-Широки Бријег-Посушје-Томиславград-Купрес-Бугојно и Мостар-Сарајево-Бусовача-Нови Травник-Бугојно.

Саобраћај је због радова обустављен и на мосту преко ријеке Дрине у Горажду, а возила се преусмјеравају на алтернативне правце.

Успорено, због радова, саобраћа се и на путним правцима Витез-Травник, Живинице-Бановићи, Дрвар-Босанско Грахово, Громиљак-Блажуј и Шуица-Томиславград.

На граничним прелазима јутрос нема дужих чекања. Гранични прелаз Метаљка отворен је у времену од 07 до 19 часова.