latinica  ћирилица
04/01/2021 |  14:24 ⇒ 14:47 | Аутор: СРНА

Околић: Достављене шаторе нико неће да преузме

Замјеник министра одбране у Савјету министара Мирко Околић рекао је Срни да су Оружане снаге БиХ и ово Министарство за мигранте у избјегличком кампу Липа обезбиједили помоћ у шаторима, ћебадима и врећама за спавање, али да постављене шаторе још нико неће да преузме, због чега их у овом тренутку обезбјеђују припадници војне полиције.
Мирко Околић (Фото: srpskacafe.com) -
Мирко Околић (Фото: srpskacafe.com)

- Наша је надлежност била да ми те шаторе некоме предамо, као и вреће и ћебад које смо већ предали. Шаторе, изгледа, нико, због одговорности, неће да прими јер, ако се данас-сутра ти запале или поцијепају, онда неко то мора да надокнади. За сада, сви бјеже од тога да их приме, а шта ће се десити због потреба које су се указале - видјећемо у току дана или касније - рекао је Околић.

Околић је навео да су до сада уступили 10 плус 10 шатора за смјештај 800 лица.

- Кажем 10 плус 10 јер је ријеч о различитим типовима шатора. У тих 20 поља /шатора/ може да се смјести 800 лица. Међутим, то још нико није преузео - рекао је Околић.

Околић је указао да је због таквог односа и ситуације војна полиција Оружаних снага БиХ принуђена да обезбјеђује ту опрему иако то није у њиховој надлежности.

Околић је навео да су Цивилној заштити града Бихаћа предали 820 ћебади и 300 врећа за спавање.

- То је оно што су Оружане снаге и Министарство одбране урадили по захтјеву корисника и по одобрењу Предсједништва БиХ - истакао је Околић.

На питање да ли је опрема коју су у Липу послале Оружане снаге, односно Министарство одбране, те како се мигранти понашају у свему томе с обзиром на негодовања са њихове стране, чему јавност свједочи посљедњих дана, Околић каже да Министарство не улази у то да ли је довољно опреме или није, али да је толико од њих тражено и да су толико испоручили.

- Неко други би требао да процијени каква је ситуација са мигрантима, али као обични грађани можемо само констатовати да је ситуација у најмању руку чудна. Колико им опреме треба, до њих је, али је највећи проблем што нема тога ко би цијелом ситуацијом могао да координише и због таквог односа према свему томе и дешавају се овакве ствари да се и Оружане снаге БиХ са својим средствима морају укључивати - нагласио је Околић.

Околић је рекао да је комплетна ситуација са мигрантском кризом чудна, да се цијеле године "провлачи" и да се до сада није могла ријешити.

- Криза је ескалирала да је сада заиста велики проблем - упозорио је Околић.

Околић сматра да није ормално да Оружане снаге обезбјеђују такву локацију.

- Све то треба да Оружане снаге предају према некоме ко ће то преузети - рекао је Околић.

Околић је нагласио да они нису надлежни да у те објекте усељавају мигранте и да, према информацијама које имају, мигранти још нису ту усељени.