latinica  ћирилица
04/01/2021 |  19:02 ⇒ 05/01/2021 | 07:54 | Аутор: РТРС

Почиње градња привременог мигрантског кампа Липа (ВИДЕО)

Покушај убиства у бихаћком насељу Прекоуње! Осумњичен је Мароканац. У сагорјелом шаторском насељу Липа, више стотина миграната одбија да усели у шаторе које су обезбиједиле Оружане снаге. Почиње успостављање привременог контејнерског кампа.
Липа - мигранти - Фото: РТРС
Липа - мигрантиФото: РТРС

У Цазинску улици у Бихаћу, без уличне расвјете и са многим напуштеним кућама, мигранти су унијели страх у домове мјештана.

Покушали су да уђу у кућу у којој живи сама жена.

Њеном позиву за помоћ одазвао се комшија, који је, наводе очевици, задобио већи број убодних рана у стомак и у предјелу главе.

Дјело је оквалификовао као убиство у покушају, а од троје миграната, два мушкарца и жене, затечених на лицу мјеста, један је осумњичен.

Након што му се стабилизује здравствено стање, требало је да буде саслушан и повријеђени младић.

- Ради се о 34-годишњаку који је имао повреду нанесену хладним оружјем у предјелу стомака, а након указане помоћи повреде су констатоване као тешке тјелесне повреде - рекао је Але Шиљдедић, портпарол МУП Унско – санског кантона.

Становници Бихаћа узнемирени су и неизвјесном судбином миграната у спаљеном шаторском насељу Липа. Данима дежурају испред Бире, да би спријечили њихово усељење у погоне некадашње фабрике. Оружане снаге подигле су ново шаторско насеље у Липи.

- У импровизованом кампу биће осигурани основни услови за живот, до опремања привременог прихватног центра Липа, који је успостављен ранијом одлуком Савјета министра. У току сутрашњег дана већ ће бити покренуте конкретне активност - наведено је у Министарство безбједности БиХ.

Незванично сазнајемо, мигранти уз одбијање оброка не желе да уселе у шаторе. Осим тога, нико не жели да преузме одговорност за имовину Оружаних снага.

- Чини ми се да од тог пријема сви бјеже, да то не буде званичан пријем, па ако се деси да се шатори запале, оштете, да то не буде ничија одговорност него једноставно да буде штета Министарству одбране и Оружаним снагама. Међутим, ми на то не можемо пристати, за сада обезбјеђујемо те шаторе и чекамо ко ће их прихватити - истакао је Мирко Околић, замјеник министра безбједности.

Док војна полиција чува шаторе, МУП Унско-санског кантона обезбјеђује Липу.

- Мигранти ротестују, одбијају храну, нису задовољни смјештајем, постављају услове, можда чак и пребацивање у земље западне Европе - појаснио је Шиљдедић.

Врата Европе за мигранте ни да се отшкрину. Званичници Европске уније даће и додатних три и по милиона евра, за подршку угроженим избјеглицама и мигрантима, али хуманитарна катастрофа у Липи и даље је проблем БиХ.

- Ситуација у Унско-санском кантону је неприхватљива. Адекватан смјештај за зимски период је основна претпоставка за хумане животне услове, а које је потребно обезбиједити у сваком тренутку. Локалне власти треба да на располагање ставе постојеће објекте и осигурају и привремено рјешење док се камп Липа не изгради у трајни објекат - поручио је Жосеп Борељ, потпредсједник Европске комисије.

Узалуд финансијска подршка. Готово 90 милиона евра, колико су дали БиХ од 2018. године, отишло је низ вјетар, јер мигранте ни гостопримство не би задржало у БиХ. Гомилају се на прагу Европске уније, у Унско санском кантону, гдје их је и данас близу четири хиљаде.