latinica  ћирилица
04/01/2021 |  19:13 ⇒ 05/01/2021 | 08:51 | Аутор: РТРС

У Костајници се санирају посљедице земљотреса (ВИДЕО)

На подручју Костајнице и данас су радиле мобилне екипе Републичке управе Цивилне заштите, Електрокрајине и Црвеног крста. Санирају се посљедице земљотреса, мада се и данас на подручју Костајнице у неколико наврата осјетило подрхтавање тла.
Костајница - Фото: Facebook
КостајницаФото: Facebook

Према првим процјенама око шест стотина стамбених објеката у Костајници је оштећено. Комисија је утврдила да 35 кућа није условно за становање, а за 15 кућа је предвиђено рушење.

Многе породице алтернативни смјештај нашле су код родбине и пријатеља и представници општине настоје да помогну оним вишечланим породицама.

Значајна помоћ је и од екипа Републичке управе Цивилне заштите.

Међу њима је и екипа која је стигла из Требиња.

На терену су и активисти Црвеног крста који дијеле приспјелу помоћ.

- Ми смо овдје већ трећи дан да помогнемо народу Костајнице. Сматрамо да је јако важно заједништво и солидарност у Републици Српској и да једни другима помогнемо када се нађемо у невољи - навео је Стеван Бекан, начелник Штаба за ванредне ситуације града Требиња.

Представници општине Костајница сваки дан утврђују приоритете у отклањању посљедица земљотреса.

- Настављамо са отклањањем ових дијелова који су оштећени. На терену су три дизалице и једна велика грађевинска машина. Треба да дође грађевински материјал да се почне са санацијом. У Костајницу долази тим од 14 инжињера који долазе по наредби предсједнице Републике Српске - навео је Никола Јањетовић, начелник општине Костајница.

И на подручју Козарске Дубице земљотрес је направио огромну штету на објектима.Формирана је екипа која евидентира штете.

- Тако да смо до сада имали преко 500 позива наших грађана, то значи преко 500 објеката који су имали штету, оштећења крова, димњака. Ми смо добили од Владе Српске сто хиљада марака, међутим то асолутно неће бити довољно - истакао је Раденко Рељић, начелник општине Козарска Дубица.

И на подручју Новог Града пријављене су штете на 240 објеката.Четири објекта нису сигурна за становање па су породице морале да се иселе у привремени смјештај.