latinica  ћирилица
05/01/2021 |  07:52 ⇒ 07:53 | Аутор: СРНА

Опрез због влажних коловоза, поледице и магле

Саобраћај се у Републици Српској и Федерацији БиХ одвија по мокрим или влажним коловозима, а поледице има у вишим предјелима и преко планинских превоја, саопштено је из Ауто-мото савеза Српске.
Мокри коловози - Фото: илустрација
Мокри коловозиФото: илустрација

Опрез због магле неопходан је на дионици ауто-пута А-1 Лепеница-Тарчин, као и на магистралним путевима Тузла-Орашје, Жепче-Маглај, Јајце-Бањалука, Витез-Травник, Кључ-Мркоњић-Град и Купрес-Шујица.

На дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина повећана је опасност од одрона.

Због изградње кружне раскрснице на магистралном путу Клашнице-Лакташи, у Лакташима, саобраћај путничких возила и аутобуса преусмјерава се обилазницом кроз Лакташе.

Због малог капацитета обилазнице кроз центар Лакташа на снази је забрана теретног саобраћаја, осим за возила доставе и возила чије одредиште је прије зоне радова.

Сав теретни саобраћај преусмјерава се на ауто-пут - из правца Градишке: петља Александровац; из правца Бањалуке возила код хотела "Ћубић" преусмјеравају се на ауто-пут; из правца Прњавора петља Друговићи, а из правца Српца петља Лакташи.

Из АМС препоручују возачима који путују или требају путовати кроз Лакташе да користе ауто-пут "Девети јануар" и тако смање саобраћај у центру ове општине који се отежано одвија због изградње кружног тока.

На дионици пута МЕЛ Хргови-Доњи Блажевац-Лончари-МЕЛ Лепница до 29. јануара кретаће се превоз вангабаритног терета, па је неопходна опрезнија вожња и поштовање упутстава овлаштених лица из пратње.

Забрањен је саобраћај за теретна возила укупне масе преко 30 тона на надвожњаку број 238 на дионици магистралног пута Клашнице два-Шарговац, у мјесту Трн, ради несметаног одвијања саобраћаја и безбједности учесника у саобраћају.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини-Шћепан Поље забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

На дијелу регионалног пута у рејону Старог Угљевика због активирања клизишта саобраћај се одвија отежано, једном траком. Препоручује се свим учесницима у саобраћају да за кретање користе алтернативне правце.

У току је санација клизишта на регионалном путу Котор Варош-Кнежево, у мјесту Живинице, па радним данима од 7.00 до 17.00 часова буде повремене обуставе саобраћаја максимално пет минута.

Због активираних клизишта, једном саобраћајном траком, наизмјеничним пропуштањем возила, саобраћај се одвија на регионалном путу Укрина-Горња Вијака.

На регионалном путу Површнице-Лопаре саобраћај теретних возила преусмјерен је на путни правац Лопаре-Прибој-Бањ Брдо.

Саобраћај је због радова обустављен у тунелу Јасен (Прозор-Јабланица).

Путничка и мања теретна возила саобраћају обилазницом око тунела, док се теретна возила преко 7,5 тона, са изузетком аутобуса, усмјеравају на алтернативне правце: Мостар-Широки Бријег-Посушје-Томиславград-Купрес-Бугојно и Мостар-Сарајево-Бусовача-Нови Травник-Бугојно.

За данас је од 15.00 до 16.00 часова најављено минирање на магистралном путу Столац-Неум (локација Бабин До), због чега су могуће краће обуставе саобраћаја.

На граничним прелазима у БиХ нема дужих задржавања.

Босна и Херцеговина отворила је границе према Хрватској, Србији и Црној Гори. Улазак у БиХ за стране држављане омогућен је уз негативан PCR  тест на вирус корона који не смије бити старији од 48 часова.

Држављани БиХ могу да уђу у Србију са негативним ПЦР тестом, не старијим од 48 часова. Транзит за БиХ држављане ограничава се на период не дужи од 12 часова од момента уласка на територију Србије.

Улазак у Црну Гору из БиХ могућ је само уз обавезан ПЦР тест стар максимално 72 часа. Дјеца до пет година не морају имати урађен један од ових тестова да би ушла у Црну Гору.

Транзит кроз Црну Гору без PCR теста омогућен је уз контролу времена уласка, проласка контролних пунктова и изласка, без задржавања у Црној Гори.

Гранични прелаз Метаљка отворен је од 7.00 до 19.00 часова.