latinica  ћирилица
05/01/2021 |  08:29 ⇒ 10:24 | Аутор: РТРС

Ћеранић: Потрошено 90 милиона КМ на мигранте, а то се не види на терену (ВИДЕО)

Мигранти живе у ненормалним условима. Тренутна ситуација у кампу Липа није ни мало добра, поручио је Предраг Ћеранић, декан Факултета безбједносних наука Универзитета у Бањалуци, гостујући у Јутарњем програму наше телевизије.
Мигрантски камп Липа - Фото: klix.ba
Мигрантски камп ЛипаФото: klix.ba

- Мигранти за прање користе воду из потока. Међународна организација за мигранте доставља им огријев, који они користе за паљење ватри око којих се ноћу грију. Све више је криминалних активности, продаје се вода, пуњење мобилног телефона наплаћује се три КМ, потом бројна илегална кријумчарења преко граница - истакао је Ћеранић.  

Он истиче да постоји "тругао" који не функционише добро, када је у питању мигрантска криза.

- То су Савјет министара, кантон Бихаћа и Међународна организација за мигранте, у том троуглу треба тражити одговор и зашто настају бројни проблеми - рекао је Ћеранић.

По његовим ријечима, мигранти неће да сарађују са надлежнима, неће да се уселе и да прихвате шаторе које су поставиле Оружане снаге.  

 - У каквој ми то земљи живимо, када чујете, да је потрошено преко 90 милиона КМ у смјештај миграната, а то се уопште не види на терену. Лоптица се пребацује са једних на друге, а трпе мигранти, грађани Бихаћа. Само на подручју тог града направљено је око 3.000 кривичних дјела, који су везани са мигрантима - истиче Ћеранић.  

Ћеранић напомиње да грађани Бихаћа желе мигранте што дање од свог града, док ЕУ не жели мигранте у свом дворишту.

- Једно од рјешења је договор са владом Пакистана, али за сада само њих 50 се вратило у ту земљу. Сада је зима, ријеке су хладне, па и нема прелазака миграната преко Дрине, али како ће бити када вријеме отопли, можемо само да замислимо - тврди Ћеранић.

Иако стижу притисци да се и Република Српска укључи у рјешавање тог проблема, он истиче да је став институција Српске и те како познат.  

 

- Предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик је у више наврата нагласио да неће дозволити постојање мигрантских кампова на територији Републике Српске, и то је чињеница која се види и на терену - закључио је Ћеранић.