latinica  ћирилица
05/01/2021 |  18:59 ⇒ 06/01/2021 | 20:24 | Аутор: РТРС

Вишеград: Уклоњено више од 100 кубика плутајућег отпада (ВИДЕО)

На горњо-дринском језеру изнад бране Хидроелектране Вишеград почело је отклањање плутајућег отпада, које је пријетило да изазове еколошку катастрофу.
Вишеград: Чишћење плутајућег отпада - Фото: СРНА
Вишеград: Чишћење плутајућег отпадаФото: СРНА

Данас је договорено да ће, заједно са Хидроелектраном Вишеград, и Електропривреда Србије наредних дана радити на уклањању отпада који би могао да угрози рад вишеградске Хидроелектране.

Од раних јутарњих часова специјализовани тим уклонио је преко 100 кубика плутајућег отпада.

- Данас смо кренули са санирањем проблема који је настао услед пуцања ланчанице километар узводно. Екипа ХЕ је на терену, ангажовали смо механизацију и људство на ријешавању проблема - рекао је Недељко Перишић, директор ХЕ на Дрини.

На састанку у Бајиној Башти постигнут је договор према којем ће у рјешавање проблема бити укључена и предузећа из Србије.

- Потписан је уговор између ЕПС-а и Дринско-лимских хидроелектрана са извођачем радова и већ за пар дана извођач ће бити уведен у посао, како бисмо заједно санирали проблем плутајућег отпада - навео је Перишић.

Прије двије године у Вишеграду је одржан трилатерални састанак о рјешавању проблема дивљих депонија у горњем сливу ријеке Дрине, али се није далеко одмакло

- На том састанку су договорени конкретни кораци и заиста смо сви мислили да је на помолу рјешење тог проблема када је договорено формирање двије радне групе - каже Свјетлана Радусин, помоћник министра за заштиту животне средине у Влади Републике Српске.

Групе су требало да утврде тачан број дивљих депонија, махом у сливу ријеке Лим.

- У неколико наврата из Министарства смо слали разне упите у Црну Гору и Србију. Међутим, након тога нису прдузете никакве активности - додаје она.

У Сарајеву ће 11. јануара бити одржан састанак којем ће присуствовати представници предузећа ХЕ на Дрини, Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске и Министарства спољне трговине и економских односа БиХ. Очекује се да буде покренута иницијатива за нови хитни састанак представника три земље, како би коначно био ријешен вишедеценијски проблем плутајућег отпада у горњем сливу Дрине.