latinica  ћирилица
06/01/2021 |  16:12 ⇒ 16:17 | Аутор: СРНА

Епископ Герасим освештао бадњак код срушене цркве

Паљењем бадњака уз порушену цркву Светог Николе у Петрињи данас је обиљежен Бадњи дан у организацији Српског народног вијећа и Горњокарловачке епархије Српске православне цркве.
Петриња - налагање Бадњака - Фото: Screenshot
Петриња - налагање БадњакаФото: Screenshot

Бадњак је освештао Његово преосвештенство епископ горњокарловачки Герасим у присуству представника СНВ-а, изасланика предсједника Хрватске, те предсједника Владе и Хрватског сабора.

Налагању бадњака присуствовали су и челници Сисачко-мославачке жупаније и Града Петриње, као и представници Јеврејске заједнице, многи вјерници и други гости.

Предсједник СНВ-а Милорад Пуповац рекао је да су Петриња, Глина, Двор Костајница, Мајур, Суњ и Сисак мјеста која су окупила цијелу Хрватску и све њене грађане без обзира на вјеру и националност и независно од тога на који дан и у које вријеме славе рођење Христово.

- То је нада за све хришћане, за оне који вјерују у поруке рођења Исуса Христа, за све људе из нашег сусједства - рекао је Пуповац.

Оно што је претрпјела ова средина, каже Пуповац, обједињује у истом осјећају солидарности, бриге и очекивања и наде да ће се живот, који је тешко поремећен и у којем је значајан број људи изгубио животе, родити изнова, још снажније, виталније, него што се родио у протеклих 30 година.

Пуповац је додао да је Бадњи дан ове године обиљежен у Петрињи, а не у Загребу, јер се највећи дио њихових осјећаја, очекивања и рада преселио у Сисачко-мославачку жупанију.

Потпредсједник хрватске Владе из редова Самосталне демократске српске странке Борис Милошевић рекао је да је петрињска парохија тешко страдала, да више нема нити једну цркву, а парох нема ни свој дом, али је остао са народом.

- И данас, када је остао без свега, осим онога што је на њему, он несебично помаже, развози храну, лијекове, контејнере, попуњава формуларе, савјетује и ради све остало - рекао је Милошевић.

Он кажа да је оно што је добро у божићно вријеме дух солидарности међу људима, преноси Хина.

- Настрадали су сви и Срби и Хрвати, и Роми и други. Сви смо заједно у тој муци - рекао је Милошевић и додао да би волио се дух заједништва очува и у наредном периоду.

Присутне је поздравио петрињски градоначелник Даринко Думбовић, који је честитао православним вјерницима Бадњи дан и истакао да је у несрећи остварен висок ниво културе и цивилизованости, те да су једни другима пружили руку и помогли.

Петрињски парох Саша Умичевић је у поздравној ријечи рекао да се, умјесто анђела са неба, данас чују тешки јауци оних који су остали без својих домова и својих најближих.

- Стотине вас још живи под ведрим небом, али зато смо овдје да да ове ноћи будемо са вашом тугом и болом, да са вама подијелимо благослов Божићне ноћи - рекао је парох Умићевић.

Српско народно вијеће је дан након катастрофалног потреса покренуло акцију "Банија је наша кућа" којом помаже свим селима Глине, Петриње, Костајнице, Двора.