latinica  ћирилица
08/01/2021 |  11:14 ⇒ 19:55 | Аутор: СРНА

Поштовати сваку жртву дату за Српску (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас да треба поштовати сваку жртву дату за Српску и изразила увјерење да ће Република Српска сваке године бити све јача и развијенија јер је показала капацитет институција борећи се са разним проблемима.
Полагање вијенаца на споменик борцима НОР-а - Фото: РТРС
Полагање вијенаца на споменик борцима НОР-аФото: РТРС

Цвијановић је нагласила да се никада не смије престати са исказивањем поштовања према свему што је дато и уграђено у темеље Републике Српске.

- Слобода је стварана мукотрпно уз много људских жртава, људи су остали без дијелова тијела, а материјална разарања су огромна - рекла је Цвијановићева новинарима након што је, поводом обиљежавања Дана Републике, у име институција Српске, положила вијенац на споменик погинулим борцима Војске Републике Српске на бањалучком Гробљу Свети Пантелија. 

Истакла је да Република Српска данас живи у слободи, развија се, суочава се са различитим изазовима, али их и превазилази.

- То нас не смије одмаћи ни на који начин од онога што су праве вриједности и када је ријеч о стварању Републике Српске, али и када је ријеч о њеном развојном путу - рекла је Цвијановићева.

Увјерена је да ће Република Српска сваке године, за сваки Дан Републике и за сваки други важан празник бити све јача и развијенија.

- Показали смо капацитет институција Републике Српске борећи се са разним проблемима - политичким притисцима, економским недаћама, те епидемијом вируса корона, савладавајући те препреке и успостављајући све чвршћу везу наших институција и грађана - нагласила је Цвијановићева.

Република Српска обиљежава Дан Републике 9. јануара јер је тог датума 1992. године основана под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали конститутивни статус.

      Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)