latinica  ћирилица
08/01/2021 |  19:17 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

Српска гарант слободе и опстанка на овим просторима (ВИДЕО)

За разлику од претходних година, због пандемије вируса корона, ове године 9. јануар, Дан Републике Српске, биће обиљежен доста скромније, али уз исту поруку као и претходних година, да се слави слобода и да је она трајна и неупитна.
Бањалука - Фото: РТРС
БањалукаФото: РТРС

Република Српска је настала је 1992. године вољом српског народа и она је једини гарант његове слободе и опстанка на овим просторима, јасна је порука уочи сутрашњег обиљежавања Дана Републике.

На 9. јануар рођена је Република Српска, и овај дан представља дан мира и слободе за српски народ у БиХ, поручио је премијер Радован Вишковић. На тај дан, истиче, присјећамо се свих оних који су дали своје животе за Републику Српску. Оспоравања и покушаје из Федерације БиХ да се забрани прослава, премијер је назвао погрешним потезима.

- Ми никад нисмо усмјерени према некоме са злим намјерама него, напросто, славећи 9. јануар ми шаљемо поруку мира, заједничког живота у БиХ и поруку да све оно што желимо нама, желимо и другим народима, али исто тако желимо да будемо уважавани и поштовани - рекао је премијер Вишковић.

Предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић истакао је да Република Српска заједница њених слободних народа и грађана, чија будућност зависи првенствено од тога колико су њене институције способне да остварују своје уставне, законске и друге надлежности у интересу свих. Подсјетио да су 9. јануара 1992. године посланици Скупштине српског народа у БиХ прогласили Републику српског народа у БиХ, користећи своје демократско и уставно право да то учине.

- Захваљујући тој одлуци посланика првог сазива Народне скупштине, створена је Република Српска у којој је српски народ, у процесу распада Југославије, успио да се очува на овим просторима и да остане конститутиван народ у ситуацији у којој су у многим државама, насталим распадом бивше Југославије, Срби претворени у националну мањину јер нису имали институционални оквир заштите својих права - нагласио је Чубриловић.

За оне који су у рату очували Републику Српску, њено постојање једини је гарант опстанка и слободе српског народа на овим просторима. Предсједник Борачке организације Миломир Савчић истакао је да се у посљедње вријеме, када је ријеч о Дејтонском споразуму, само говори да је тај споразум зауставио рат, а нико не говори зашто је рат почео.

- Рат у БиХ је почео због мајоризације српског народа и прегласавања од друга два народа. Српски народ и његови изабрани представници у тадашњим институцијама БиХ нису имали ниједан механизам на располагању да се заштите, осим оног којег су донијели 9. јануара проглашењем Републике Српске - додао је Савчић.

За некадашњег предсједника Републике Српске, Драгана Чавића, Српска је неоспорна и међународно дефинисана уставна чињеница у дејтонском уређењу БиХ. Чавић је подсјетио да од самог настанка Републике Српске постоји њено оспоравање од оних, који заједно са Србима као конститутивним народом, чине БиХ.

- Али, без обзира на то, и ове и свих сљедећих година, Дан Републике Српске ће се славити у Републици Српској без обзира да ли се то некоме свиђа или не. То није ствар свиђања или несвиђања, него ствар историјских чињеница и ми од тога нећемо одустати. Не видим ниједну политичку структуру у Републици Српској која има другачије мишљење када је у питању Дан Републике - истакао је Чавић.

Дан Републике Српске нико никаквим одлукама не може да укине, јасан је став Уједињене Српске. На тај дан, кажу, не смијемо заборавити људе који су дали животе за слободу српског народа.

- На тај начин показујемо да се дан рођења Српске неће мијењати никакавим административним мјерама. Одбацићемо све покушаје који желе да ревизионистички мијењају наш дан или да на други начин оскрнаве било шта што чини темеље и суверенитет Српске - казао је предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић.

Ове године 29. рођендан Републике Српске, због пандемије вируса корона, биће обиљежен без свечаног дефилеа, великих окупљања, али и традиционалних пријема код предсједнице Републике Српске.