latinica  ћирилица
08/01/2021 |  20:33 ⇒ 21:22 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Изазови ојачали Републику Српску (ВИДЕО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је у емисији Интервју наше телевизије да је развојни пут Српске увијек био под одређеним оптерећењем, али да су њене институције одговориле сваком задатку и да је Република Српска из сваког проблема излазила јача.
Гост емисије Интервју  Жељка Цвијановић, предсједница Републике Српске - Фото: РТРС
Гост емисије Интервју Жељка Цвијановић, предсједница Републике СрпскеФото: РТРС

Цвијановић је поручила је да ће Република Српска и ове године прославити Дан Републике.

Прослава ће бити прилагођена епидемиолошкој ситуацији.

- Садржајно ће бити све оно на шта смо навикли, али неће бити окупљања. Одређене ствари дешаваће се без присуства публике - навела је предсједница Српске.

Цвијановић је истакла да ће свечани дефиле, како је одлучено на организационом одбору, бити помјерен за Видовдан ове године.

- У вријеме када је настајала Република Српска доношене су тешке политичке одлуке. Након тога, имали смо тежак период рата, ратних страдања, губитка људских живота, много рањених, и све трауме које смо носили из рата у вријеме кад се бранила слобода и стварале претпоставке да све ове генерације живе у слободи - рекла је Цвијановић.

Подсјетила је да је развојни пут Српске увијек био под неким оптерећењем.

- Оно што ме радује је да наше институције не само да су одговориле задатку, него су некада ишле можда и више напријед него што смо ми мислили да можемо - навела је Цвијановић и додала - Некада је било политичких притисака, великих економских и финансијских потешкоћа, а сада имамо проблем пандемије. 

Цвијановић је нагласила да је Република Српска од свог настанка до данас прошла кроз бројне изазове из којих је увијек излазила јача.

- Не само да смо успјели да изађемо из проблема, него смо бивали јачи. Вјерујем у оно што се зове будућност Српске знајући на који начин обиљежавамо и 9.јануар, али и начин на који се односимо према самој Републици, институцијама и грађанима. Мора да постоји чврста веза између институција и грађана и на то сам јако поносна - рекла је предсједница Српске.

Истакла је да је Српска опредијељена да се у миру развија.

- Вриједност слободе, мира, развоја и сазријевања је заиста велики - поручила је предсједница Српске.

Када је ријеч о застрашивањима која долазе из БиХ, Цвијановић је рекла да постоји политичка намјера да се избрише све оно што је постојало прије Дејтона.

- Али постоји политичка, правна и историјска чињеница. 9. јануар је ту, Српска је формирана тога дана и то се не може занемарити. Република Српска је настала у миру - поручила је предсједница Српске.

Истакла је да многима смета капацитет који има Република Српска.

- Али не смијемо уљепшавати ствари. Има много ствари које се требају урадити, дорадити , озбиљније схватити, али не може се рећи да Српска не функционише, да је нестабилна кад је и те како стабилна, упркос свим настојањима да се обезвриједи њена стабилност - нагласила је предсједница Српске.

Цвијановић је нагласила да је пред нама тешка година, али да је сигурна и зна да ће Српска пребродити све проблеме.