latinica  ћирилица
08/01/2021 |  21:07 ⇒ 21:11 | Аутор: СРНА

Павловић: Захвалност оснивачима Српске и свима који су дали живот за њу

Градоначелник Приједора Далибор Павловић, у обраћању на свечаној академији поводом Дана Републике Српске, одао је велику захвалност оснивачима Републике Српске који су имали довољно визије, истрајности, те интелектуалне и духовне снаге да издрже све притиске у стварању Српске, истичући да њихова жртва никада не смије да буде заборављена.
Далибор Павловић -
Далибор Павловић

- Али, исто тако морамо памтити и жртве десетина хиљада људи који су своје постојање жртвовали да бисмо ми очували свој идентитет и своје биће и суштину. Огромна жртва коју су они и њихове породице поднијели доказ су државотворног карактера нашег народа, то је темељ наше државности - поручио је Павловић на свечаности која је вечерас, због епидемиолошких мјера, емитована на локалној телевизији.

Павловић је нагласио да је свака жртва узалудна ако се данашњој дјеци не обезбиједи сигурнија и срећнија будућност.

- Завјет нашој генерацији је да у миру градимо и развијамо Републику Српску, да од ње направимо мјесто у којем ће сваки човјек моћи да живи, ради и развија себе и своју породицу - рекао је Павловић.

Павловић је подсјетио да је Република Српска у својој 29 година дугој историји претрпјела много тога.

- Од рата, санкција, бомбардовања, транзиције и свих недаћа које су се надвиле над нама, сада се суочавамо и са пандемијом, али за разлику од ових несрећа од раније, сада дијелимо судбину са свим народима и државама свијета. Навикли смо да се боримо и опстајемо и у много тежим ситуацијама и сигуран сам да ћемо превазићи и ово зло, те наставити путем којим смо кренули - рекао је Павловић.

У умјетничком дијелу академије под називом "Шта је нама Република Српска" учествовали су глумци приједорског позоришта Татјана Бињаш-Батоз и Деан Батоз, а у музичком дијелу програма Милица Стијепић Ивић.

Обиљежавање Дана Републике Српске биће настављено сутра у 10.00 часова када ће бити положени вијенци испред споменика "За крст часни".

Градоначелник Приједора организоваће у 12.00 часова у Градској управи пријем за заслужне појединце који су се током године истакли хуманитарним радом и храброшћу у обављању редовних послова.