latinica  ћирилица
08/01/2021 |  22:24 | Аутор: СРНА

Бјелица: На Дан Републике споменути све мученике за слободу

Начелник општине Соколац Милован Бјелица изјавио је да на сваки Дан Републике Српске треба споменути све мученике за слободу на овим просторима од буна и устанака против османских завојевача, преко бораца и жртава из Првог и Другог свјетског рата, до одбрамбено-отаџбинског рата у којем су се Срби сачували од уништења и исковали своју Републику.
Милован Бјелица - Фото: РТРС
Милован БјелицаФото: РТРС

Он је у саопштењу поводом обиљежавања рођендана Републике Српске истакао да овај велики дан у историји Срба западно од Дрине жели да посвети онима који су рођени и који ће се родити у Српској, јер студенти, ђаци и омладинци од Новог Града до Требиња, воле своју Републику Српску, што је сигуран гарант њеног трајања и опстанка.

Он је нагласио да не треба мислити да нема и да неће бити оних који би је уништили, који би вољели да нестане, да доживи поразе и да Српски народ сведу на "подношљиву мањину", како се то говорило и радило нешто западније.

Бјелица сматра да је због тога важно понављати неке ствари сваког рођендана, па и чешће, како би поред љубави коју Срби гаје према Српској, спознали и рационалну оправданост постојања и трајања Републике Српске.

- Када они недобронамјерни кажу да је настала на геноциду, одговорите им ријечима академика Милорада Екмечића: `Ако бисмо условно и прихватили закључак да је Република Српска плод геноцида - као што данашњи противници мира обичавају да кажу - онда би та реченица морала да гласи да је Република Српска плод геноцида над српским народом, а не над другим народима од њега. Република Српска је остатак остатака српске етничке заједнице западно од реке Дрине - поручио је начелник општине Соколац.

Када вам кажу да сте фашисти питајте их гдје су им били дједови, у чијим јединицама, наводи Бјелица и пита, колико је у ЗАВНОБиХ-у било њихових предака, чије имена носе њихове улице.

- Не дозволите да вам наметну осјећаје кривице што сте то што јесте - истакао је Бјелица и поручио Србима и младим српским покољењима да шишу својим писмом, својом ћирилицом не додворавајући се другима, али и да уче све језике и писма.

Бјелица сматра да српски народ не треба да се одриче својих територија, своје историје и културе гдје год се налази.

- Немојте да продајете своју дједовину јер је нисте стекли већ је ваше да је сачувате за потомке. На многаја љета. Живјела Република Српска и васколико српство - навео је Бјелица.

Република Српска обиљежава Дан Републике 9. јануара јер је тог датума 1992. године основана под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали констутитивни статуц.