latinica  ћирилица
09/01/2021 |  08:22 ⇒ 08:24 | Аутор: РТРС

Милић: Срби свој идентитет у БиХ изражавају кроз постојање Републике

Предсједник Скупштине Брчко дистрикта Синиша Милић је, поводом Дана Републике, упутио честитке свим држављанима Републике Српске и изразио наду да ће наредни рођендан Републике бити прослављен у свечанијој атмосфери и уз масовније скупове, који су ове године отказани због вируса корона.
Синиша Милић - Фото: СРНА
Синиша МилићФото: СРНА

Милић, који је и члан Политичког савјета СНСД-а, рекао је да српски народ свој идентитет и политичку егзистенцију у БиХ изражава кроз принцип конститутивности и постојање Републике Српске - као једног од два равноправна ентитета у БиХ.

- Негирање било којег од та два принципа у суштини значи и негирање БиХ, на основама Дејтонског споразума - рекао је Милић Срни.

Он је додао да се то односи и на оне који данас оспоравају обиљежавања празника Републике Српске.

Милић је нагласио да, насупрот томе, будућност БиХ лежи у прихватању различитих идентитета који егзистирају на простору БиХ и њихових особености, а међу којима је за српски народ први и најважнији постојање Републике Српске.

- Јака Република Српска, економски просперитетна, и привржена сарадњи са свима којима признају чињеницу њеног постојања сигурно је и у интересу БиХ - рекао је Милић.

Република Српска обиљежава Дан Републике 9. јануара јер је тог датума 1992. године основана под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ, након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба, који су имали констутитивни статуц.