latinica  ћирилица
09/01/2021 |  09:12 ⇒ 09:43 | Аутор: РТРС

Руска газета: Српска прославља Дан Републике

Руска газета објавила је текст о прослави 9. јануара у Републици Српској.
Руска газета о Дану Републике - Фото: Screenshot
Руска газета о Дану РепубликеФото: Screenshot

У тексту се подсјећа да Српска данас слави 9. јануар - Дан Републике Српске, уз поруке које позивају на мир и поштовање Дејтонског мировног споразума.

Подсјећа се на изјаву српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика:

- Република Српска је, као одраз љубави народа, доказала да је способна да преживи и у немогућим условима и тиме ојачала у својој жељи да се избори са свим изазовима.

У тексту се истиче да Москва у Републици Српској види одговорног партнера на Балкану и подсјећа се на посјету руског министра спољних послова Сергеја Лаврова, те састанак са највишим званичницима Српске.

Газета наводи да је Лавров тада рекао да је Република Српска за Русију дугорочно добар партнер, те да Руска Федерација цијени пријатељске везе и повјерење са Бањалуком.

Даље се истиче да је премијер Републике Српске Радован Вишковић, у интервјуу за Руску газету, истакао да су односи Руске Федерације и Српске тренутно на највишем могућем нивоу.

- Имамо велико повјерење у представнике Руске Федерације у БиХ, који пружају значајну помоћ Републици Српској у превазилажењу проблема на међународном плану - рекао је Вишковић.

Он је нагласио да је Српска захвална руском предсједнику Владимиру Путину, министру спољних послова Русије и свим руским дипломатама.

- Њихови напори помогли су у смањењу негативног утицаја Канцеларије високог представника, који је прије само неколико година смјењивао наше званичнике, пријетио људима и лишавао их гласачких права. То се више не дешава због искрене и велике подршке Русије - рекао је Вишковић.

Газета подсјећа да је 25. септембра 2016. године у Републици Српској одржан референдум на којем су грађани Српске недвосмислено потврдили да је 9. јануар Дан Републике Српске.

Додаје се да је Република Српска тако одбранила своја права од насртаја из Сарајева, те се Дан Републике данас прославља широм Српске.