latinica  ћирилица
09/01/2021 |  09:19 ⇒ 09:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Кисић: Вирус користи сваку слабост и опуштање

Види се лагани тренд пада броја обољелих од ковида 19, али су бројеви и даље високи, упозорава министарка рада, запошљавања, борачких и социјалних питања и цланица Кризног штаба Дарија Кисић Тепавчевић.
Дарија Кисић Тепавчевић - Фото: ТАНЈУГ
Дарија Кисић ТепавчевићФото: ТАНЈУГ

Она је за РТС-а, навела да, ако се пореди са пет или шест хиљада новообољелих на дневном нивоу, број испод двије хљаде јесте мањи, али истиче да су то и даље изузетно високи бројеви и да је више од 200 људи на респираторима у јако тешком стању.

Како је рекла, све то показује да је вирус још увијек овдје.

- Имамо вакцину, то јесте светло на крају тунела, али и даље морамо одговорно да се понашамо, јер смо видели да вирус искористи сваку нашу слабост и опуштање - навела је Кисић Тепавчевић.

Рекла је да се састанци Кризног штаба одржавају редовно и да ће јавност бити обавијештена о сљедећем састанку.

Каже и да је очигледно да ће вирус бити ту још извјестан временски период и да морамо да се понашамо одговорно и савјесно.

Министарка је прву дозу вакцине примила 24. децембра, а другу дозу це примити 14. јануара.

Истиче да није имала никакве нежељене реакције и да се нада да ће сви грађани, када им се укаже прилика за вакцинацију, да се одазову, јер то јесте спас и свјетло на крају тунела и једино тако можемо да створимо штит за ширење вируса.

Када је ријеч о вакцинацији у геронтолошким центрима, рекла је да је, на основу базе података, до јуче вакцинисано 1.984 корисника или запослених, и да је издат још 841 налог.

Рекла је да је изузетно поносна на запослене и кориснике и да су најстарији опет показали да се одговорно понашају јер су готово сви заинтересовани за вакцинацију која је бесплатна.

Истиче да су корисници у геронтолошким центрима у приоритетној групи за вакцинацију и да службе у зависности од епидмиолошке ситуације у центрима процјењују када је најоптималнија прилика да се што више њих вакцинише.

Наводи да су укључене и приватне и државне установе.

Када је ријеч о епидемијској ситуацији у установама, у овом моменту зе заражено 1.408 корисника и 675 запослених, навела је министарка.