latinica  ћирилица
09/01/2021 |  09:47 ⇒ 16:45 | Аутор: СРНА

Селаковић: Очување мира и стабилности највећи интерес српског народа

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је Срни да су Србија и Република Српска биле и остаће нераскидиво везане у предстојећим годинама, те да очекује да ће интензивно и предано сарађивати на изградњи стабилнијег и просперитетнијег региона.
Никола Селаковић - Фото: СРНА
Никола СелаковићФото: СРНА

Селаковић је, поводом обиљежавања Дана Републике Српске, нагласио да је очување мира и стабилности највећи интерес српског народа, без обзира да ли је ријеч о Србији или некој од држава у окружењу у којима српски народ живи.

Шеф српске дипломатије истакао је да Срби, као највећи народ на западном Балкану, желе да се развијају и своје успјехе дијеле са свима у региону, који, како је објаснио, најзад мора престати да носи етикету турбулентног и нестабилног подручја и постати зона одрживог и предвидивог развоја.

- Српски народ има своје легитимне националне интересе, али највиши интерес, који Србе повезује где год да они живе, јесте мир, стабилност и развој, како бисмо што ефикасније надокнадили године потрошене у назадовању и стагнацији и ухватили прикључак са најбогатијим и најнапреднијим европским друштвима - рекао је Селаковић.

Према његовим ријечима, нико не треба да се плаши српског успјеха, јер и ова генерација жели да, управо онако како су то чинили и преци, успјех остварује на добробит читавог региона и свих у окружењу.

- Надамо се да ће и друга два конститутивна народа у БиХ бити спремна да сарађују са Србијом и читавим српским народом на остварењу тог циља, јер Србија као центар стабилности региона има искрене жеље да њени економски и друштвени успеси буду на корист свим народима у региону - рекао је Селаковић.

Он је навео да Србија поштује све своје сусједе и територијални интегритет свих комшијских држава.

- Али, Републику Српску и српски народ волимо и увек ћемо их помагати и бити уз њих - поручио је Селаковић.

Честитајући празник грађанима Републике Српске, Селаковић је истакао да Србију, када је ријеч о њеним специјалним паралелним везама са Српском, обавезује Дејтонски споразум, али и расположење и братска љубав огромне већине грађана према сународницима са друге стране Дрине.

- Желим грађанима Републике Српске мирну, стабилну и просперитетну будућност, и на том путу, као и до сада, имаће братску подршку и помоћ Србије - истакао је Селаковић.