latinica  ћирилица
09/01/2021 |  11:09 ⇒ 20:04 | Аутор: РТРС

Широм Српске обиљежен Дан Републике (ФОТО/ВИДЕО)

Дан Републике, широм Српске, обиљежен је полагањем цвијећа на спомен - обиљежја борцима, погинулим у Одбрамбено- отаџбинском рату.
Дан Републике - Фото: РТРС
Дан РепубликеФото: РТРС

Овогодишње обиљежавање у Дана Републике у Бањалуци почело је Светом архијерејском литургијом у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци. 

Литургији је присуствовала предсједница Српске.

У Бањалуци су колоне аутомобила прошле градом, окићене српским заставама.

У Приједору су положени вијенци код централног споменика "За крст часни". Вијенце је положила делегација града и делегација коју су чинили представници Борачке организације, Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила, касарне "Жарко Згоњанин" и Полицијске управе Приједор.

Приједор (Фото: РТРС)

У исто вријеме, представници СУБНОР-а положили су вијенац на Споменик народном хероју Младену Стојановићу.

У Требињу је делегација Градске борачке организације положила цвијеће на споменик браниоцима Требиња.

Традиционална слављеничка колона окићена тробојкама проћи ће градским улицама у 16.00 часова, а организатор је удружење грађана "Православна братија" .

Требиње (Фото: СРНА)

Дан Републике Српске данас је обиљежен у Вишеграду гдје су положени вијенци на Споменик браниоцима Републике Српске.

Начелник општине Младен Ђуревић рекао је да је ово дан када се сви сјећају оних који су дали животе за Републику Српску.

- Ово је дан свих грађана Српске и ја им упућујем најискреније честитке - додао је Ђуревић.

Дан Републике обиљежава се и у Сребреници. Начелник општине Младен Грујичић рекао је да је српски народ дао велике жртве за стварање Републике Српске и да се она мора чувати свим правним средствима.

- Ми у Сребреници најбоље знамо како је имати на власти некога ко не воли Републику Српску, ко не поштује њене институције и не воли српски народ. Из тог разлога шаљемо поруку српском народу да мора да чува Републику Српску свим правним средствима - истакао је Грујичић.

Фото: СРНА

Дан Републике Српске данас је у Бијељини обиљежен полагањем вијенаца на централни споменик погинулим борцима у одбрамбено-отаџбинском рату, а градоначелник Љубиша Петровић је поручио да је прослава рођендана Српске обавеза будућим нараштајима да је чувају од сваког заборава.

Бијељина (Фото: СРНА)

Вијенце су положили највиши представници градске власти, посланици на нивоу Републике Српске и БиХ, представници Оружаних снага и Полицијске управе Бијељина, као и представници удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.

У Спомен-храму на Вучијаку, поводом Дана Републике Српске, служен је парастос за 626 погинулих бораца Војске Српске у Одбрамбено-отаџбинском са подручја општине Прњавор.

Прњавор (Фото: СРНА)

Начелник општине Прњавор Дарко Томаш рекао је да на овај дан, који се никада не смије заборавити, треба упутити поруке мира како се ратна дешавања не би поновила.

Он је навео да је највећи дио обавеза према борцима из протеклог одбрамбено-отаџбинског рата преузела Република, али и да ова локална заједница издваја значајна годишња средства за удружења која окупљају ову категорију становништва и одређене видове једнократне помоћи.

Начелник општине Дервента Милорад Симић честитао је Дан Републике Српске и поручио да се никада не смије заборавити колико је жртава пало за њено стварање.

- Република Српска за сва времена, то смо у обавези стално понављати, никада не смијемо сметнути са ума, јер велики број живота дат за ово. Пуно је породица остало које се не могу утјешити, пуно је бораца дало дио свог здравља. Ми имамо прилику бити задовољни, обиљежавати и градити Републику Српску - рекао је новинарима Симић.

Дервента (Фото: СРНА)

У Шамцу су положени вијенци код централног споменика палим борцима у Одбрамбено-отаџбинском рату на којем су урезана имена 440 погинулих бораца Друге посавске бригаде, од којих су 362 била са шамачког подручја.

Вијенце су положили представници општине и Борачке организације Шамац.

Шамац (Фото: СРНА)

Начелник општине Ђорђе Милићевић рекао је Срни да овај дан мора да има посебно мјесто у историји српског народа.

Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић рекао је да је Република Српска 29 година након оснивања савремена, демократска и снажна заједница, коју треба чувати.

- Република Српска је наша отаџбина и чувар свих вриједности ствараних током историје нашег народа - навео је Рељић у честитки поводом Дана Републике Српске.

У Лопарама је Дан Републике обиљежен полагањем цвијећа код споменика "Јунацима Мајевице". Цвијеће су положиле делегације општине Лопаре и општинске Борачке организације.

Лопаре (Фото: СРНА)

Начелник општине Лопаре Радо Савић рекао је да прослава Дана Републике чува темеље Српске.

- Код нас не постоји дилема о највећем државном празнику, обиљежавање 9. јануара остаје докле год буде постојао овај народ и Република Српска - поручио је Савић.

У Новом Граду Дан Републике Српске обиљежен је служењем литургије у Храму Светих апостола Петра и Павла и полагањем вијенаца код централног спомен-обиљежја погинулим борцима Војске Републике Српске.

Свештеник Немања Видић је у пригодној бесједи пожелио да се овај празник и у обиљежава у миру и здрављу.

- Није овај датум случајно одабран за Дан Републике Српске. Данас славимо празник Светог архиђакона Стефана, првог мученика за Христа. Република Српска је мученичка, омеђена је крвљу и то се не смије заборавати. Свако од нас треба да то цијени и поштује - рекао је свештеник.

Нови Град (Фото: СРНА)

Поводом Дана Републике Српске у Мркоњић Граду је положено цвијеће на централно спомен-обиљежје погинулим борцима у одбрамбено-отаџбинском рату, које се налази на Тргу српске војске уз поруку да они који су дали живот за Српску не смију бити заборављени.

- Треба да водимо рачуна о нашој прошлости, јер гледајући у прошлост и учећи из ње, треба да се окренемо будућности и да градимо живот једнак за све грађане Републике Српске - рекао је новинарима начелник општине Драган Вођевић и честитао овај празник.

Мркоњић Град (Фото: СРНА)

Полагањем цвијећа и вијенаца на споменик за 1.080 погинулих бораца у Одбрамбено-отаџбинском рату, у Зворнику је обиљежен 9. јануар.

Вијенце су положили градоначелник и замјеник градоначелника Зворника Зоран Стевановић и Бојан Ивановић, представници Борачке организације и Удружења ратних војних инвалида, Полицијске управе, одборници Скупштине града, те посланици у Народној скупштини Републике Српске и Представничком дому ПС БиХ.

Стевановић је рекао да Републику Српску треба чувати на начин да се свакодневно ради на томе да она траје и да се више поштују њени ствараоци.

Зворник (Фото: СРНА)

Предсједник СДС-а Мирко Шаровић положио је вијенац на Војничком гробљу Мали Зејтинлик на Сокоцу за које је рекао да носи много симболике и да значајно за историју стварања Српске.

Шаровић је поводом Дана Републике рекао да се 9. јануар обиљежава широм Српске без обзира која је странка и идеологија у питању, јер је то "заједнички празник".

Начелник општине Братунац Срђан Ранкић, са сарадницима, положио је цвијеће и одао почаст погинулим српским борцима у братуначкој спомен-соби поводом обиљежавања Дана Републике Српске - 9. јануара.

Ранкић је честитао 29. рођендан Републике Српске свим њеним грађанима, рекавши да се не смију заборавити жртве и страдања за слободу.

Братунац (Фото: СРНА)

На Палама је поводом Дана Републике служен помен у Цркви Успења Пресвете Богородице, положени су вијенци на централни споменик погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата, а начелник општине Бошко Југовић честитао је овај празник свим грађанима.

Југовић је напоменуо да се овај дан мора његовати због будућих покољења и да се сви морају понашати на одговоран начин према Републици Српској.

Предсједник Борачке организације општине Пале Михајло Парађина рекао је да је ово један од најважнијих датума у њеној историји, када је одразом воље и жеље српског народа створена Република Српска, за коју су пале огромне жртве за слободу и православну вјеру.

Пале (Фото: РТРС)

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић истакао је поводом обиљежавања Дана Републике Српске да жртве које је фочански крај дао у Одбрамбено-отаџбинском рату никада не смију бити заборављене, те да је стална обавеза локалне управе да помаже борачким категоријама. Он је подсјетио да је за вријеме протеклог рата погинуло 646 српских бораца и цивила из Фоче.

Фоча (Фото: СРНА)

- Девети јануар је најбитнији датум у историји Републике Српске и морамо чувати и његовати те тековине. Ми ћемо свим својим бићем радити да помогнемо посебно демобилисаним борцима, као и породицама погинулих бораца и ратним војним инвалидима, онолико колико нам могућности буду дозвољавале - рекао је Вукадиновић.

У Спомен-соби у згради општине Петрово је поводом Дана Републике Српске одата почаст за 266 страдалих бораца Војске Републике Српске са овог подручја, а начелник општине Озрен Петковић је истакао да на овај датум одају дужно поштовање онима који су погинулих бранећи огњишта.

- Највише што се може дати дали су отаџбини чији рођендан данас поносно славимо. Њихова јуначка жртва допринијела је ономе што данас имамо, а то је наша Република Српска - рекао је Петковић.

И у Дервенти и Фочи синоћ је бакљадом обиљежен 9. јануар.

У Броду су навијачи Црвене звезде, бакљадом и уз химну Републике Српске, прославили 29. рођендан Српске.

Парастос за 778 погинулих бораца Војске Републике Српске данас је служен у Модричи поводом Дана Републике Српске.

Начелник општине Јовица Радуловић рекао је да је из Модриче послата порука садашњим и будућим генерацијама да баштине све вриједности које су за Српску дали борци, посебно страдали и рањени у одбрамбено-отаџбинском рату.

Модрича - Дан Републике - полагање вијенаца (Фото: СРНА)

Код централног спомен-обиљежја положено је цвијеће, а организована је и посјета спомен-соби.

У Спомен-соби у Милићима данас је, поводом Дана Републике Српске, служен парастос за 240 погинулих бораца Војске Републике Српске у одбрамбено-отаџбинском рату.

Начелник општине Милићи Марко Савић рекао је новинарима да је ово посебан датум и напоменуо да је 240 бораца из Милића уградило животе у темеље Републике Српске.

Извор: РТРС/СРНА