latinica  ћирилица
09/01/2021 |  13:05 ⇒ 13:11 | Аутор: СРНА

Симић: Српска се и данас брани и биће брањена

Република Српска је створена животима и крвљу најбољих синова, а данас се брани и биће брањена под њеним пуним српским именом и презименом на које се и даље атакује, поручио је Перо Симић у својој колумни поводом Дана Републике.

Симић је подсјетио да је данас Дан Републике Српске, Републике Српске која је једна од најслободнијих, најхрабријих и најљепших страница модерне српске историје.

- Све наше одбрамбене и ослободилачке битке у прошлом вијеку вођене су за очување голог живота народа или под геслом `За крст часни и слободу златну` - навео је Симић у колумни за портал "Искра".

Он је додао да су из њих су Срби редовно излазили као побједници на бојном пољу, али и тешки губитници на идентитетском фронту, на коме су се, углавном у миру, одрицали чак и свог српског имена, своје православне вјере, свог српског језика и ћириличног писма.

- Република Српска је створена животима и крвљу наших најбољих синова, ми је данас бранимо и бранићемо је под њеним пуним српским именом и презименом на које се, нажалост, атакује и данас, понајвише од оних народа којима смо ми донијели слободу - истакао је Симић.

Симић је напоменуо да се данас за Републику Српску и Србе битка бије у мирнодопско вријеме и на идентитетском фронту.

Према његовим ријечима, од исхода "ове битке над биткама" зависи и наш опстанак као старог и цивилизованог европског народа који изнад свега љуби слободу и презире наметање споља.

- То је најбоље схватио дугогодишњи српски вођа Милорад Додик који се несебично годинама бори за очување Републике Српске. Та битка коју он води за опстанак Републике Српске која је за ову генерацију идентитетска битка, нова је Косовска битка, која по свом значају и по својој важности не заостаје за оном која се 1389. одиграла на најсветијем пољу Србиновом. Зато је наш највећи живи пјесник Матија Бећковић пишући посвету Милораду Додику назвао га `новим косовским јунаком` - рекао је Симић.

Он је додао да је у самом центру тих наших битака и битка за памћење српских жртава које су уградиле своје животе у Републику Српску, које Република Српска не заборавља.

- За помен свим нашим страдалницима и братску подршку преживјелим прогнаницима у највећем етничком чишћењу у послијератној Европи нема данас примеренијег мјеста од ове српске светиње, Републике Српске, нити има дојстојнијег да је предводи од Милорада Додика и генерације коју он предводи, нити има позванијег да призову у сјећања страдале за нашу слободу, за Републику Српску, најљепше странице модерне српске историје - навео је Симић.

Да се историја не би понављала, Симић је навео да се зато и слави 9. јануар Дан Републике Српске.

- Тако ћемо, како то рече војвода Путник, бити часни потомци да би смо били достојни преци. И зато сретан Вам Дан Републике Српске. И како то додаде велики Бећковић `сретна Вам слава Свети Стефан заштитиник велике народне грађевине Републике Српске, Светог Саве дједовине` - навео је Симић.