latinica  ћирилица
09/01/2021 |  13:46 ⇒ 13:47 | Аутор: СРНА

Линта: Никад не заборавити оне који су је створили

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта честитао је Дан Републике Српске њеном руководству и грађанима, те јој пожелио да напредује и успије на свим пољима, али и да се не забораве српски борци, који су је створили.
Миодраг Линта (Фото: mc.rs) -
Миодраг Линта (Фото: mc.rs)

Линта је назвао скандалозним, али и очекиваним саопштење СДА да обиљежавање 9. јануара представља кривично дјело за које је запријећена казна затвора од шест мјесеци до пет година.

- У питању је један од многих доказа да СДА али и друге политичке странке са сједиштем у Сарајеву нису одустале од ратних циљева Алије Изетбеговића и стварања унитарне и антисрпске БиХ - навео је Линта.

Он сматра да је крајњи циљ укидање Републике Српске и свођење Срба на националну мањину, а затим и протјеривање са својих вишевјековних простора како што је то учињено на подручју Федерације БиХ током рата.

- Један од начина укидања Републике Српске јесте настојање политичког Сарајева да се забрани прослава Дана Републике - додао је Линта.

Линта је подсјетио да је Република Српска настала као израз воље српског народа у времену када му је пријетила реална опасност да поново доживи геноцид, масовне злочине и етничко чишћење на подручју читаве БиХ.

- Стварање Републике Српске и њена одбрана у рату била је гаранција да ће српски народ, барем у дијелу бивше СР БиХ, живјети у слободи и да ће моћи несметано да његује свој национални и културни идентитет - указао је Линта.

Он је поручио да се никада не смије заборавити кључна улога Војске Републике Српске у одбрани западне српске државе и да се са захвалношћу и поносом треба сјећати бораца који су у тој тешкој борби положили своје животе, саопштено је иу Савеза Срба из региона.

Линта је напоменуо да је Република Српска од потписивања Дејтонског споразума и завршетка рата до данас изложена бруталним насртајима бошњачке елите уз сагласност и активно учешће дијела међународне заједнице, да јој је отето 80 одсто надлежности, од којих су посебно важне оне из области одбране, безбједности, правосуђа, финансија и пореске политике.