latinica  ћирилица
09/01/2021 |  15:26 ⇒ 15:31 | Аутор: РТРС

Раковић: Србија и Српска су један организам

У Отвореном програму Радио-телевизије Републике Српске, поводом Дана Републике, пету годину заредом гостовао је историчар др Александар Раковић. Он се захвалио на тој части и изјавио да му је жао што ове године није био у могућности да буде у студију у Бањалуци, већ је говорио из студија у Београду.
Александар Раковић - Фото: РТРС
Александар РаковићФото: РТРС

Раковић је подсјетио да су Република Српска Крајина и Република Српска основане током постојања СФР Југославије како би заједно са Србијом и Црном Гором браниле југословенску државу од напада сепаратиста. Но, када више није било могуће, српски народ западно од Дрине наставио је да изграђује своју српску државност.

-  Стога је Република Српска наша највећа побједа - подвукао је Раковић.

Раковић је истакао да су Србија и Црна Гора своју српску државност 1918. издигле у југословенску државност и да након разбијања СФР Југославије српска државност Републике Српске има изричити континуитет са савременом српском државношћу која је обновљена у 19. вијеку.

Дакле, нагласио је Раковић, српска државност Србије, Српске и Црне Горе је једна те иста државност српског народа.

Када је ријеч о нашем времену Раковић је рекао да су Србија и Српска јединствен организам и да се надамо да ће то с нама поново бити и Црна Гора.

У сваком случају, појаснио је Раковић, све нове изазове Србија, Српска и српски народ Црне Горе дочекаће раме уз раме заједно јер су Срби једна и недјељива цјелина.