latinica  ћирилица
09/01/2021 |  18:11 ⇒ 19:46 | Аутор: РТРС

Додик: Историјски циљ - самостална и слободна Република Српска (ВИДЕО)

Двадесет и девет година од оснивања, Република Српска је упркос бројним изазовима постала демократски, политички и институционално стабилна заједница за живот свих народа поручили су званичници Српске на Свечаној академији одржаној поводом обиљежавања Дана Републике.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да Република Српска није поклоњена, за њу су се изборили најбољи међу нама, те да је обавеза свих да је чувају и граде за будуће генерације.

Љубав према отаџбини мјери се учињеним дјелима, а у изузетно изазовној година пандемије, посебан патриотизам су показали здравствени и просвјетни радници, привредници који су очували радна мјеста и сви грађана коју су поштујући превентивне мјере сачували своје и здравље својих ближњих, поручио је Додик.

Истакао је да је девети јануар дан када се присјећамо стварања Републике Српске, борбе за опстанак и свега оног што треба да учинимо да Република Српска буде боља.

- Наш историјски циљ је самостална и слободна Република Српска и морамо научити лекцију, коју су мојој генерацији предали наши преци. Немати државу је нешто што су Срби научили на најгори могући начин и у разним бунама и нажалост и посљедњем грађанском рату - изјавио је Додик.

Република Српска је у Дејтонски споразум унијела свој субјективитет и све непходне елементе државности – територију, становништво и суверену власт у оквиру својих граница. Заузврат, добили смо мир и међународну верификацију Републике Српске као равноправног ентитета у оквиру БиХ са високим степеном аутономије, поручио је Додик.

- Борба на политичком плану са разним онима који опструишу Републику Српску ће се наставити и она неће бити нимало лака ни у идућој години, ало оно што одваја идућу годину од свих година до сада, што се тиче Републике Српске, јесте то да ми наредне године славимо 30 година и морамо се припремити. Морамо бити још јачи и морамо то учинити на најбољи могући начин - нагласио је Додик.