latinica  ћирилица
10/01/2021 |  09:14 ⇒ 11:06 | Аутор: СРНА

Лозо: Република Српска - заштита од угрожавања националног идентитета

Република Српска је настала као заштита од непризнавања конститутивности, прегласавања и угрожавања српског националног идентитета, рекао је Срни историчар Предраг Лозо.
Предраг Лозо - Фото: РТРС
Предраг ЛозоФото: РТРС

Лозо је навео да је Српска коначно представљала и израз самоодбрамбеног рефлекса који је био резултат историјског сјећања на покушај потпуног уништења српског народа у Независној Држави Хрватској /НДХ/ и виђена је као српска порука - никад више.

- У бурном времену разбијања и распада југословенске државе српски народ предвођен својом политичком и интелектуалном елитом у БиХ, у моментима нестанка илузија о могућности постојања заједничке државе у дотадашњем облику, урадио једино могуће - формирао је, а затим и бранио, сопствену државну организацију - истакао је Лозо.

Он је нагласио да у низу значајних историјских датума српског народа 9. јануар 1992. године спада у ред оних архетипских - видовданских, оних који су судбоносно означили његов пут.

- Његов значај требамо разумијевати кроз идентитетски, демократски и државотворни капацитет. Као друштво смо дужни његово обиљежавање успоставити, осим на формалној, и на дубљој културолошко-духовној основи и традицијама - навео је Лозо.

Он је истакао и да се не смије пренебрегнути чињеница да су владари династије Котроманића Светог првомученика архиђакона Стефана поштовали као патрона-заштитника њихове државе, као и што би увијек требало наглашавати да је 9. јануара донесена једна одлука од легално изабраних представника народа.

- У распону између ових и других историјских догађаја и чињеница, у периоду од Средњег вијека, преко деведесетих година прошлог вијека све до данас, много историјских процеса је симболички материјализовано у невеликом тексту Декларације донесене на 5. засједању тадашње Скупштине српског народа у БиХ - нагасио је Лозо.

Према његовим ријечима, без обзира пред каквим се искушењима налазила, а њих свакако има и биће их још разних, Република Српска својим институционалним оквиром треба увијек имати на уму историјске и стратешке основе, односно разлоге због којих је основана.

Лозо је истакао да у данима након прослављања Божића, једног од највећих хришћанских празника, 9. јануар подсјећа на неумитности историјског тока времена и на значај напора уложених у оно што се има данас, али и у оно што ће се имати сутра.

Република Српска настала је 9. јануара 1992. године у Сарајеву као Република српског народа у БиХ одлуком тадашње Скупштине српског народа у БиХ. Република Српска свој први Устав добила је 28. фебруара 1992. године под називом Устав Српске Републике БиХ.