latinica  ћирилица
10/01/2021 |  11:36 ⇒ 17:41 | Аутор: СРНА

Дрљача: Земљотреси упозорење да се не складишти радиоактивни отпад на Трговској Гори

Серија земљотреса, чији је епицентар у Петрињи, само је упозорење да Хрватска не треба да складишти радиоактивни отпад на Трговској гори, сматра начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача.
Мирослав Дрљача - Фото: СРНА
Мирослав ДрљачаФото: СРНА

Дрљача је рекао Срни да је серија земљотреса која се осјетила у региону додатни аргумент да се оспори намјера Хрватске да на Трговској гори гради складиште.

Он је напоменуо да Хрватска није уважила аргументе из БиХ, међу којима је и податак да је ријеч о трусном подручју.

Дрљача је сигуран да се не може очекивати да Хрватска објави релевантне податке о сеизмичкој активности на локацији Трговска гора у периоду од 28. децембра прошле године, кад је забиљежено прво јаче помјерање тла.

- Серија земљотреса јасно је потврдила да одабрана локација није ни за одлагалиште, ни за складиште. Након земљотреса из Аустрије, поставља се питање о сигурности Нуклеарне електране Кршко и продужетка њеног рада још 20 година с обзиром на то да се ради о једној од најстаријих нуклеарки - рекао је Дрљача.

Он је подсјетио да су на локацији Трговска гора прошле године постављене сеизмолошке станице које су забиљежиле сеизмичке активности, али се не може вјеровати да ће бити објављени подаци који су релевантни.

- Грађани Новог Града упознати су са проблемом Трговске горе, али у Хрватској нису. Грађани нису упућени шта се дешава у Двору, не знају како су се доносиле одлуке и шта то као опасност представља у будућности - навео је начелник општине Нови Град.

Он је напоменуо да о овој теми расправљано и на сједници општинског форума за безбједност, те да је закључено да би ради тачних података требало инсталирати једну сеизмичку станицу на подручју општине Нови Град.