latinica  ћирилица
10/01/2021 |  11:39 ⇒ 11:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Како су Мадриђани доживјели снијег послије много година

Обилне сњежне падавине из олује “Филомена“ довеле су Мадрид и друге дијелове Шпаније у стање приправности, ометајући саобраћај и присиљавајући неке регионе да шаљу војнике како би очистили путеве који воде до села.

С друге стране, многи становници Шпаније, ненавикле на овакве призоре, уживају у снијегу - грудвају се, санкају се, а неки чак и скијају.

На фотографијама и снимцима који су се појавили по медијима и друштвеним мрежама могу се видјети снијегом и људима преплављене мадридске улице.

Гомиле људи се грудвају, родитељи вуку или гурају дјецу на санкама, прави се Сњешко Бијелић.

Ипак, није све тако безбрижно. Са прогнозом снијега до 20 центиметара за 24 сата и температурама од око 0 степени Целзијуса, југ регије Мадрид први пут је био на највишем нивоу приправности од када је систем створен 2007. године. Најмање четворо људи изгубило је животе.

Велики паркови у престоници, укључујући чувени Ретиро поред музеја Прадо, затворени су из предострожности.

Припадници Јединице за ванредне ситуације шпанске војске помогли су у рашчишћавању путева и инфраструктуре широм земље, саопштило је министарство одбране.

Школе и универзитети у Мадриду биће затворени до сриједе, а аеродром не ради од синоћ. Отказано је најмање 50 летова, а одложене су и фудбалске утакмице, међу којима и данашњи дерби Примере Атлетико Мадрид - Атлетик Билбао, преноси Танјуг.

Снијег је захватио око 280 главних путева, саопштиле су власти и затражиле од грађана да избјегавају путовања која нису хитна.

У сриједу је регистрована најнижа температура икада до сада забиљежена на Пиринејском полуострву, са минус 34 степена Целзијуса колико је измерено на сјеверу земље.

Слаб снијег у Мадриду пада од четвртка.