latinica  ћирилица
10/01/2021 |  12:45 ⇒ 16:06 | Аутор: СРНА

Више случајева фалсификовања српске историје у богомољама СПЦ

Епископ полошко-кумановски Православне охридске архиепископије СПЦ Јоаким изјавио је да недавни вандалски чин бирсања имена на фресакама српских светитеља у манастиру код Криве Паланке није једини случај фалсификовања српске историје унутар средњовјековних цркава и манастира СПЦ у Сјеверној Македонији.
Православни крст - Фото: РТРС
Православни крстФото: РТРС

Епископ Јоаким је навео да има и других таквих случајева, па је навео примјер манастира у селу Журче, у близини Битоља, гдје се види да је на фресци Светог Саве с десне стране брисано име српски.

- У манастиру у селу Лешак код Тетова постојала је фреска Светог Лазара заједно са Светим Атанасијем. После минирања манастирске цркве 2001. године, манастир је био у разрушеном стању. Приликом обнављања светиње обновљена је фреска само Светог Атанасија, док је Светог Лазара изостављена - додао је владика за "Вести".

Према његовим ријечима, идеја о фалсификовању историје и српских трагова у Сјеверној Македонији није дошла преко ноћи већ је тињала дуго времена чекајући да се испуни у своје вријеме.

Македонске власти још истражују како је крајем прошле године дошло до тога када су преименоване фреске српских средњовјековних владара и светитеља у манастиру Свети Јоаким Осоговски крај Криве Паланке.