latinica  ћирилица
10/01/2021 |  17:40 ⇒ 19:55 | Аутор: РТРС

У Брчком традиционално обиљежен 29. рођендан Српске (ВИДЕО)

Дан Републике Српске 9. јануар обиљежен је и у дистрикту Брчко. На Споменик српским браниоцима Брчког, положени су вијенци у име предсједнице Републике Жељке Цвијановић, српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика, Владе и Народне Скупштине Републике Српске.
Брчко: Обиљежавање Дана Републике Српске - Фото: СРНА
Брчко: Обиљежавање Дана Републике СрпскеФото: СРНА

Обиљежавање 9. јануара, избор је и право српског народа, да обиљежава Дан своје Републике Српске, која је створена у миру, а одбрањена у рату. У Одбрамбено-отаџбинском рату погинуло је више од 23.000 бораца Војске Републике Српске и више од 9.000 цивила. Битка свих битака, била је пробој коридора према Југославији.

- Не теба заборавати тих 450 људи, припадника ВРС, који су положили свој живот за Републику Српску и њима у част, и свих који живе у Републици Српској и овдје у Брчко дистрикту морамо да обиљежавамо овај дан и обиљежаваћемо га наравно и у будућем периоду - рекао је Борис Пашалић, изасланик предсједнице Републике Српске.

Фото: СРНА

Брчко је жила куцавица за Републику Српску, на коридору живота, плаћеном војничком крвљу и чашћу.

- Ко је гледао филм `Коридор` нека се још једном присјети како је било оним људима, оном народу који је стварао Републику Српску. Много је лакше данас да се учини неки помак да би грађанима било боље, да остану на овим просторима - истакао је Бошко Томић, изасланик српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика.

Предсједник Општинског одбора БОРС-а у Брчком Цвјетко Симић додао је да је за читаву Републику Српску, и за град Брчко дистрикт, овај дан веома важан,.

- Важан је да се обиљежи, јер многи борци су дали живот за стварање Српске,  односно за одбрану Републике Српске и становника читаве Републике Српске - каже Симић.

Дистрикт Брчко власништво је два ентитета у БиХ. У њему живе и грађани Српске, који заслужују и имају сва права да славе 9. јануар као Дан Републике Српске.

- А оно што је најважније је њихова неизмјерна љубав, која је чињеница, која може све да покрене и која је највећа тековина и борбе за опстанак Републике Српске, а што је на крају крајева и потврђено кроз референдум, који је одржан и на просторима Брчког о Дану Републике Српске - нагласио је Синиша Милић, предсједник Скупштине дистрикта Брчко.

Обиљежавању Дана Републике Српске у Брчком, присуствовали су представници Народне скупштине и Владе Републике Српске, српски представници у законодавној и извршној власти у Дистиркту и представници Борачке организације Српске.