latinica  ћирилица
10/01/2021 |  18:54 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Новине у раду Јавног фонда за дјечију заштите (ВИДЕО)

Јавни фонд за дјечију заштиту Српске у свим општинама и градовима отворио је филијале и пословнице, у којима грађани могу да подносе захтјеве за остваривање права, што су до сада чинили у центрима за социјални рад.
Јавни фонд за дјечију заштиту Републике Српске - Фото: Screenshot
Јавни фонд за дјечију заштиту Републике СрпскеФото: Screenshot

Исплате по основу пет права за децембар, реализоване су прије празника, док се рефундација накнаде плате за вријеме коришћења породиљског одсуства, од почетка пандемије, исплаћује седмично, да би послодавцима била омогућена ликвидност. У прошлој години уведена су и два нова права за дјецу с потешкоћама у развоју.

За накнаду родитељу-његоватељу или његоватељу, у износу од 25 одсто од најниже плате, у 2020.години издвојено је 600.000 марака. Децембарска исплата обухватила је 441 корисника овог права, које је уведено од првог јануара прошле године. Здравствено стање дјеце с потешкоћама у развоју погоршава се из године у годину, па су и њихове потребе веће.

- Лијекови се купују, креме, Памперс се користи, храна посебна није то само једна болест цијели организам. 24 сата си активан и мораш да будеш уз њу. Много значи, али ја то кажем да се то повећа још би више значило - рекла је Миленка Влачић родитељ-његоватељ.

Фонд од октобра прошле године суфинансира и боравак 50 дјеце са потешкоћама у развоју и дјеце без родитеља у предшколским установама. У складу са растом најниже плате у овој години, биће повећан и дјечији додатак који тренутно обухвата око 14.300 малишана . За исплату овог права за децембар обезбијеђено је више од 990.000 марака.

- Направићемо поређење да је за дјецу са посебним потребама дјечији додатак био 103 Км у 2020.години, а у 2021. биће близу 120 КМ што значи да је 13,14 посто увећање на кориснике права из Закона да дјечији додатак - истакао је Недељко Јовић директор Јавног фонда за дјечију заштиту Републике Српске.

У новој години и новина у пословању. Широм Српске отворене су филијале и пословнице Фонда у којима ће корисници моћи да подносе захтјеве за признавање права.

- Да корисници још брже и ефикасније могу да остварују своје право. Тиме смо омогућили да центри за социјални рад више не раде посао дјечије заштите и да могу да се баве својим дијелом посла јер им је то засигурно у претходним годинама било велико оптерећење - додао је Јовић.

Поред пронаталитетне накнаде за трећерођено и четворорођено дијете, редовно обезбјеђују и помоћ за опрему новорођенчета. У 2020. години рођено је 8.469 дјеце - 235 више у односу на претходну годину.

За матерински додатак за незапослене породиље годишње се издваја 27,8 милиона марака и тренутно га користи 5.500 породиља. Фонд исплаћује рефундацију накнаде плате за вријеме коришћења породиљског одсуства. За мјесец децембар по овом основу исплаћено је око 5,5 милиона марака. Буџет Фонда за ову годину износи 114 милиона 450.000 марака.