latinica  ћирилица
10/01/2021 |  19:25 ⇒ 19:27 | Аутор: АТВ

Цвијић Амулић: И у наредном периоду се очекују јачи земљотреси

Нико јасно не може прецизирати да ли се највећи дио енергије ослободио 29. децембра минуле године, када је око поднева, земљотрес јачине 6,3 степена по Рихтеру са епицентром у Петрињи, затресао регион, рекла је за АТВ Сњежана Цвијић Амулић, начелница Одјељења за опсерваторску сеизмологију ХМЗ Републике Српске.
Сњежана Цвијић Амулић - Фото: РТРС
Сњежана Цвијић АмулићФото: РТРС

- Након јаког земљотреса, обично је појава да се јавља низ слабијих земљотреса. То су тзв. афтер-шокови, који могу бити слабијег и јачег интензитета. Рецимо, синоћ је био земљотрес јачине 4,5 степени по Рихтеру, док је данас био 3,8 степени. Нико не може прецизирати да ли се, највећи дио енергије ослободио земљотресом од прије 12 дана, а који је био јачине 6,3 степена по Рихтеру. С тога, не гарантујемо да ли ће се догодити јачи земљотрес од тога. Ми претпостављамо да неће - изјавила је за Цвијић Амулић.

Она је додала да су земљотреси јачине 6,3 степена доста јаки, те да се мањим интензитетом знају осјетити и у наредних мјесеци па чак и годину дана.

- Међутим, земљотрес јачине 6,3 степена по Рихтеру, је веома јак земљотрес. Афтер-шокови су могући и до чак годину дана, можда чак и више. Зависи како ће се енергија ослобађати. Сигурно ће бити јачих земљотреса као што је био синоћ, и у наредном периоду - закључује она.