latinica  ћирилица
10/01/2021 |  19:42 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Млади шахисти Српске побједници Међународног меча са екипама из Русије

Екипа Републике Српске је побједник 7. Међународног шаховског меча. На овом такмичењу учествовало је 26 екипа (24 из Русије) а први пут се одржало поводом 9. јануара - Дана Републике Српске. Друга екипа Српске заузела је 12. мјесто.
Екипа Републике Српске - Фото: РТРС
Екипа Републике СрпскеФото: РТРС

За прву екипу Српске наступили су: Марко Липовчић, Слободан Пишталовић и Мирко Шајин, док је друга екипа била у саставу: Емануе Лазић, Ђорђе Лукић, Вук Кршић, Никша Булатовић.

Данашњи меч је прва активност организована у оквиру потписаног прошлогодишњег споразума о сарадњи у области шаховског образовања, између Шаховског савеза Републике Српске и "Средње школе за опште образовање бр. 5" града Југорск (Руска Федерација).

На 7. Међународном екипном мечу наступила су дјеца до 16 година старости. Такмичари су имали на располагању 15 минута по играчу за размишљање, а одиграно је 5. кола по швајцарском систему и на платформи за виртуелни шах.

Екипни турнир у шаху међу ученицима општеобразовних школа одржава се ради: популаризације шаха међу ученицима, проглашења најбољих шахиста међу ученицима у шаху на Интернету, увођење дигиталних технологија у шаховску обуку и игру, јачање пријатељских односа међу шахистима Русије и Републике Српске. Потписани споразум и договорене активности се реализују уз подршку Представништва Републике Српске у Руској Федерацији.

Како изгледа табела најбоље пласираних екипа погледајте ОВДЈЕ.