latinica  ћирилица
11/01/2021 |  09:36 ⇒ 10:41 | Аутор: РТРС

Траварка из Дабоваца: Љубица лијечи само из природе (ВИДЕО)

Љубица Марковић из Дабоваца надомак Котор Вароша, четрдесет година другује са природом и поштује њене дарове. Позната у свом послу као једна од најчувенијих траварки у Српској, у природи сакупља и припрема широку палету чајева од љековитих трава и шумских плодова попут ароније, бруснице или коприве.
Љубица Марковић - Фото: РТРС
Љубица МарковићФото: РТРС

И све је то потпуно природно и органско без било каквих примјеса. Све што је природа понудила Љубица сакупља, а оно што је злата вриједно узгаја на својим плантажама, а то су ехиницеа, невен, сикавица, сљез. Од тога Љубица прави разне мјешавине које су, тврде многи, веома дјелотворне.

Дугогодишњим искуством, упорношћу, преданим радом према свом послу, траварка Љубица Марковић успјела је Дабовце, надомак Котор Враоши да претвори у оазу препуну љековитог биља. У свему јој помажу сакупљачи који сировине за производњу чаја и чајних мјешавина обезбјеђују широм БиХ.

- у овој протеклолој години и и можда уназад, највише ми се траже производи за чишћење организма, чишћење од бактерија, побољшање крвне слике - каже Љубица.

Чајеве које припреми најчешће користе њене комшије. Такође у Дабовац свакодневно долазе људи жељни оздрављења из свих дијелова Српске. Највећи проблем су јој сакупљачи којих нема. Некада је то било тридесетак породица, а данас их има само три.

-Морају проћи обуку, битан ми је квалитет. Најбоље биље је из Херцеговине. Може се наћи нешто од коријена када нема снијега. Коријен маслачка злата је вриједан - прича траварка из Добоваца.

С обзиром на сву ситуацију која је задесила цијели свијет, колика је потражња била прошле године за њеним љекобиљем.

-Увијек имамо одређену потражњу, што се тиче ове ситуације сви имају јаке посљедице направила сма мјешавину чији је плод од зове. Све што јача отпорност, за дисајне путеве се прави искључиво на козијем млијеку - додаје Љубица.

У креирање сваког производа предана је, са много љубави, а њена жеља је да се људима на природан начин помогне како би олакшали своје здравствене тегобе.

-О сваком производу треба да се прича, јер продавачи морају да занају и да пренесу странкама. Избјегавам да дам своје производе гдје не познајем трговце - истиче Љубица.

Људи од Љубице најчешће траже мјешавину чајева за јачање имунитета и крвне слике.

-Задовољна сам овом годином. То је све у мањем обиму, али кавалитетно, направила сам једну одређену количину јабуковог сирћета, нисмо га још завршили али људи га користе и баш је дјелотворан, сви наши сокови су на природној бази. Сигурно никоме неће штетити - закључила је Љубица.

Да се одржи овај ниво производње Љубица каже, била би задовољна. А како године иду године све јој је теже радити, јер све је мање људи који желе да се баве сакупљањем љекобиља. Ипак, када има квалитетну сировину за њу није проблем направити квалитетан производ.