latinica  ћирилица
11/01/2021 |  10:58 ⇒ 11:03 | Аутор: Index.hr

У Словенији 426 новозаражених

У Словенији су у посљедња 24 часа, уз смањен ниво тестирања, потврђена 426 нова случаја вируса корона.
Вирус корона - Фото: илустрација
Вирус коронаФото: илустрација

Од посљедица Ковида-19 преминуло је још 25 људи.

Све досадашње рестрикције и мјере остају на снази најмање до краја седмице.

Са 1.720 PCR тестова потврђено је 368 зараза, што значи да је 21,4 посто налаза било позитивних, те с 480 брзих антигенских тестова још 58 зараза, уз 12,1 посто позитивних резултата.

Број активних случајева заразе тренутно је 24.314, а просјечни број зараза у једном дану за посљедњих седам дана износи 1.967.

Мјере остају барем до краја седмице

Иако је број хоспитализованих ковид пацијената задњих дана стабилан, још увијек је велик број дневно заражених.

Влада Јанеза Јанше поручила је да све рестрикције које су уведене остају на снази најмање до краја седмице, вјероватно и дуже, те да би евентуално могло доћи само до "отварања" наставе у учионицама, али само за ученике прва три разреда основне школе.

У болницама је тренутно 1.192 обољелих од Ковида-19, од чега их је 202 на одјелима интензивне његе, а са преминулима у задња 24 часа укупан број фаталних исхода болести од почетка епидемије повећао се, према евиденцији Министарства здравства, на 2.998.

Ускоро план вакцинисања

Словеначка Влада најавила је почетак опсежне кампање освјешћивања популације о потреби вакцинисања.

Епидемиолог Матеја Логар из љубљанског УКЦ-а рекла је да вјерује да ће у чињеницу да је вакцина сигурна људе увјерити и успјешан досадашњи ток вакцинисања здравственог сектора.

Влада намјерава средином седмице објавити план вакцинисања у прва два мјесеца ове године. Медији наводе да је предвиђено да се у првој фази вакцинишу особе старије од 80 година које нису у институцијама, односно домовима за старије.

Како преносе медији, у првој ће фази за вакцинацију популације те старости свака амбуланта у домовима здравља добити само по десет доза вакцина.

Како данас преносе словенски медији, епидемиолози и Влада оцјењују да је епидемија још у фази раста, те да не треба очекивати скорашње ублажавање мјера и рестрикција.