latinica  ћирилица
11/01/2021 |  12:16 ⇒ 12:44 | Аутор: СРНА

Негативно мишљење Уставноправне комисије на уставне амандмане

Уставноправна комисија Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ данас је поново дала негативно мишљење на Приједлог амандмана два, три, четири и пет на Устав БиХ, који је у парламентарну процедуру упутио Клуб посланика СДП БиХ.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

Овим амандманима, између осталог, предвиђа се да, умјесто Предсједништва БиХ, буду бирани предсједник и два потпредсједника, као и да на чело извршне власти буде биран премијер.

Амандманима се, осим наведеног, прецизирају надлежности и односи између институција БиХ и ентитета, а постојећим надлежностима институција БиХ додају се одбрана и безбједност, успостављање и функционисање Суда и Тужилаштва БиХ, као и осталих надлежности које се уређују законом.

Измеђуо сталог, додаје се и потпуно нова тачка "подијељене надлежности других нивоа власти са институцијама БиХ", којима су обухваћени порески систем, изборни процес, правосуђе, пољопривреда, наука и технологија, екологија, локална самоуправа и друге надлежности које се уређују законом.

Ово је друго негативно мишљење Уставноправне комисије, што у пракси значи окончање законодавне процедуре за предложене амандмане, који су на дневном реду данашње сједнице Представничког дома.

Комисија је дала позитивно мишљење за Приједлог закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, који је предложио Саша Магазиновић из СДП-а.

Подршку Уставноправне комисије добила је посланичка иницијатива Дамира Арнаута, којом се надлежним институцијама ентитета, кантона и општина у свим дијеловима БиХ предлаже да улице, тргове, паркове, школе и друге јавне површине и установе које тренутно носе називе по лицима или организацијама које су у било којем тренутку сарађивале, припадале или на други начин дјеловале на страни или у координацији са окупационим нацистичким или фашистичким снагама у Другом свјетском рату замијене именима лица из БиХ која су призната као праведници међу народима од Центра "Јад вашем".

Члан Комисије Никола Ловриновић био је става да иницијативом треба обухватити све тоталитарне, ауторитарне и окупаторске режиме.

Иницијатива Шемсудина Мехмедовића, да се у Парламентарној скупштини БиХ започне поново процедура јавног оглашавања и усвајања текста химне БиХ, није добила подршку Уставноправне комисије.

Члан Комисије Небојша Радмановић истакао је да би усвајање ове иницијативе изазвало полемике и да тренутно у БиХ има много важнијих питања.

Посланичка иницијатива Алме Чоло, да Представнички дом именује привремену комисију за израду Приједлога закона о државној имовини БиХ, није добила потребну подршку чланова Комисије, при чему је члан Комисије Борјана Кришто истакла да је ријеч о питању за које је потребан политички консензус.