latinica  ћирилица
11/01/2021 |  13:04 | Аутор: СРНА

Беванда: Није било повећања износа за куповину зграде УИО у Бањалуци

Министар финансија и трезора у Савјету министара Вјекослав Баванда изјавио је данас у Сарајеву да Управа за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ није тражили нити је Министарство финансија предлагало било какво повећање износа који се односи на изградњу главне канцеларије УИО у Бањалуци.
Вјекослав Беванда - Фото: СРНА
Вјекослав БевандаФото: СРНА

Одговарајући на посланичко питање Ненада Нешића на сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, Беванда је подсјетио да су одлуком о одобрењу пројекта набавке изградњу објекта за регионални центар и главну канцеларију УИО и изградње и реконструкције граничних прелаза од 2015. године одобрена средстава за изградњу главне канцеларије УИО у Бањалуци.

Беванда је прецизирао да је ријеч о укупном износу од 37,9 милиона КМ а према структури објекат кошта 36 милиона, а његово опремање 1,9 милиона КМ.

- У склади са одлуком о изради буџета Министарство финансија је од 2015. године до данас одобравало буџетска средства на буџетском коду УИО у истом износу - рекао је Беванда.

Нешић је рекао да није задовољан одговором министра финансија јер сматра да се средства у вријеме епидемије вируса корона могу уложити у боље намјене од куповине зграде.

На питање посланика Мирка Шаровића зашто Савјет министара није усвојио Нацрт буџета заједничких институција за ову годину, предсједавајући Савјета министата Зоран Тегелтија је рекао да за то постоје објективни и субјективни разлози о којима сада не жели да говори, посебно не о субјективним разлозима.

Он је подсјетио да у посљедње три године ниједан буџет институција БиХ није донесен у предвиђеним роковима.

- Рок није испоштован, али за 15 дана Савјет министара утврдиће Нацрт буџета и упутити Предсједништву као надлежном предлагачу који ће након тога доћи пред посланике - истакао је Тегелтија, додавши да се очекује да ће буџет бити усвојен до краја фебруара.

Шаровић је у одговору изнио мишљење да Тегелтија не треба да се враћа у претходне године и да указује да буџети нису усвојени у предвиђеним роковима.