latinica  ћирилица
11/01/2021 |  13:50 ⇒ 13:52 | Аутор: СРНА

"За диференцирану стопу чека се анализа УИО"

Министар финансија и трезора у Савјету министара Вјекослав Беванда рекао је данас да ће Савјет министара разматрати измјене Закона о ПДВ-у које би се односиле на увођење диференциране стопе у области туризма, угоститељства и путничког саобраћаја, након што анализу о томе уради Управа за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ.
УИО БиХ - Фото: РТРС
УИО БиХФото: РТРС

Беванда је рекао на сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ да се чека да се о томе одреди Управни одбор УИО БиХ и да ће измјене закона потом разматрати Савјет министара за шта је потребна подршка ових институција.

Одговарајући на посланичко питање Бранислава Бореновића да ли је Савјет почео да ради на измјенама Закона о ПДВ-у, с обзиром да га је Дом прије мјесец дана обавезао да у року од 30 дана припреми измјене и допуне, Беванда је рекао да је ова иницијатива разматрана 23. децембра прошле године.

Он каже да је Савјет министара тада усвојио закључак којим се за поступање о овој иницијативи задужује УИО као ресорно надлежна, професионално оспособљена институција да за Управни одбор УИО и Савјет министара припреми адекватан приједлог у контексту предложене иницијативе.

- Примарни задатак УИО је да понуди детаљну анализу и пројекцију свих привредних и финансијских аспеката ове иницијативе. УО ће разматрати нацрт закона и упутити га Савјету министара на усвајање. Мислим да је то најбољи пут да дођемо до измјена и допуна закона, а за то треба довољан број гласова и на УО УИО и на Савјету министара и на оба дома парламента - рекао је Беванда.

Бореновић је рекао да је обавеза Савјета министара била да у року од 30 дана припреми и упути измјене и допуне Закона о ПДВ-у којим би се смањила стопа на додату вриједност у туризму, угоститељству и путничком саобраћају са ограниченим роком трајања до краја 2022. године, да иницијатива није захтјевна и да он од ње неће одустати.